Izetbegovićeva pobjeda je pobjeda države BiH

Iako je u nekoliko navrata kazao kako je sporazum, potpisan prije nekoliko dana pod budnim okom odlazećeg šefa delegacije EU Larsa Gunera Wigemarka, kompromis i srednje rješenje za sve tri strane, Izetbegović je ipak izašao kao pobjednik iz cijele priče o formiranju vlasti, nešto više od mjesec dana prije Kongresa SDA na kojem će se ponovo kandidirati za funkciju predsjednika najveće stranke u BiH.

Poznat po tome što se ne želi hvaliti svojim uspjesima, Izetbegović ne želi ni otežavati bilo kojem od potpisnika sporazuma, što je razumljivo, jer da bi ovako ustrojena BiH funkcionisala i da bismo otkočili naš put ka članstvu u EU i NATO-u svi nivoi vlasti u BiH moraju biti jedinstveni, a toga nema bez kvalitetne komunikacije između stranačkih lidera. Lideru SDA je očigledno važnije šta zaista piše u tekstu sporazuma, nego kako ga pojedini mediji interpretiraju, a tamo nedvojbeno stoji u tački tri da ‘BiH nastavlja NATO put, bez prejudiciranja budućih odluka u vezi sa članstvom. Naglašeno je da će se o pitanju NATO puta nastaviti saradnja i produbljavanje odnosa sa NATO savezom uz poštovanje Ustava i ranijih odluka Predsjedništva i Vijeća ministara‘, a zna se kakve su ranije odluke Predsjedništva BiH i VM bile po ovom pitanju.

Pored toga, usaglašeno je da se stane u kraj korupciji i javašluku u pravosuđu BiH, odnosno VSTV-u i to je formulisano na sljedeći način: ‘Unaprijediti institucionali i zakonodavni okvir te provedbene kapacitete kako bi se ojačala prevencija i borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam’. I ovaj je princip bio jedan od temeljnih zahtjeva SDA, ali i međunarodne zajednice koja se više puta oglašavala o sumnjivim aktivnostima predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, posebno nakon izbijanja afere ‘potkivanje’. Podsjećamo, nakon što je Parlamentarna skupština BiH formirala istražnu komisiju zbog sumnji u korupciju u VSTV-u, iz vrha ove pravosudne institucije su se požalili na miješanje vlasti u rad ‘nezavisnih organa’, na što je reagirala i Ambasada SAD-a u BiH, kritikujući VSTV.

Zaključci Visokog tužilačkog vijeća BiH pokazuju nedostatak razumijevanja uloge i značaja parlamentarnog nadzora, bio je stav Ambasade SAD-a o odluci VSTV-a da ne sarađuje sa Parlamentarnom komisijom. ‘Zdrave demokratije trebaju provjeru i ravnotežu. Ne radi se samo o pravu parlamenta, već o obavezi da sudstvo bude odgovorno građanima BiH’, poručeno je tada iz američke ambasade, što je još jedna potvrda da politika SDA nikada nije bila u koliziji sa stavovima međunarodne zajednice. Naravno, u istom paketu će se vjerovatno rješavati i pitanje (ne)rada državnog tužilaštva na čelu sa Gordanom Tadić.

Međutim, ono što je prioritet svih prioriteta u svakoj državi, pa tako i u BiH, jeste pitanje obavještajne sigurnosti, koja je nakon imenovanja Osmana Mehmedagića Osmice na čelo OSA-e podignuta na viši nivo, a sama agencija je napravila veliki iskorak u odnosu na ranije mandate Almira Džuve, pod čijim je rukovodstvom OSA imala ‘opasnu naviku’ da Bošnjacima neopravdano lijepi etikete terorizma. Po svemu sudeći na čelu ovog segmenta bh. sigurnosnog sistema neće biti promjena, što je dobitak ne samo za agenciju, već i za cijelu BiH.

Poseban doprinos OSA je proteklih godina dala u borbi protiv terorizma i u sprječavanju širenja malignog ruskog uticaja u BiH, što su prvorazredne sigurnosne prijetnje po našu zemlju, ali i po sigurnost EU. Uostalom posjete OSA-i čelnih ljudi CIA-e i FBI, kao i saradnja sa sigurnosno-obavještajnim agencijama iz regije, najbolji su dokaz truda i posvećenosti koje u svrhu zaštite sigurnosti građana BiH ulaže rukovodstvo ove agencije.

S obzirom da iz SAD-a pušu novi vjetrovi i da je predsjednik Donald Tramp najavio da će sadašnji čelni čovjek Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Joseph Maguire postati novi direktor američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), BiH može biti zadovoljna jer se nalazi u globalnoj svjetskoj antiterorističkoj koaliciji.

Uz ostanak Fadila Novalića na čelu Vlade FBiH, nakon čijeg je prvog mandata ovaj entitet prvi put u historiji završio sa budžetskim suficitom, Izetbegovićeva pobjeda u međustranačkim pregovorima je još uvjerljivija, a kruna proteklog uspješnog mandata na čelu države i na čelu najmoćnije stranke u BiH, doći će na Kongresu SDA koji će se održati sredinom septembra, kada se očekuje ponovni izbor Bakira Izetbegovića za predsjednika SDA.

Sve u svemu, na kraju se pokazalo da je svakim Izetbegovićevim potezom bilo više države BiH, što onda implicira da je svaka Izetbegovićeva pobjeda, ustvari pobjeda državotvorne politike Bošnjaka.

(Global CIR/Amel Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj