(FOTO/VIDEO) Objedinjena djela Franca Kafke koja su trebala biti spaljena ugledat će svjetlo dana

Okončani su 11-godišnji napori za prikupljanje izgubljenih radova priznatog češkog autora Franza Kafke. U Izrael je stigla posljednja serija njegovih spisa.Nacionalna biblioteka otkrila je ove dokumente nakon višegodišnjih međunarodnih potraga i pravnih sporova.

Kafka je 1968. godine zbirku ostavio kolekcionaru Maxu Brodu, prijatelju za kojeg je vjerovao da će je spaliti nakon njegove smrti 1920-ih godina prošlog vijeka. Ipak, Brod to nije učinio.

Foto: EPA-EFE

U svojoj oporuci ostavio ih je izraelskoj biblioteci, ali su papiri nakon njegove smrti 1968. nestali. Pokrenute su istrage u Njemačkoj, Švicarskoj i trezorima banaka u Izraelu, piše BBC.

Foto: EPA-EFE

Glasnogovornica Nacionalne biblioteke Izraela Vered Lion-Yerushalmi kazala je da je cijela priča zaista u Kafkinom stilu.

Foto: EPA-EFE

Posljednja pošiljka sa spisima, koja je upravo poslana u Jerusalem, decenijama je bila pohranjena u trezorima u sjedištu švicarske banke UBS u Cirihu. Sadrži bilježnicu u kojoj je Kafka vježbao hebrejski, tri različita nacrta njegove priče “Priprema vjenčanja na selu” i stotine ličnih pisama, crteža i časopisa.

Foto: EPA-EFE

Radovi će biti objavljeni putem interneta, najavila je biblioteka.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj