SALVINI POZVAO NA PRIJEVREMENE IZBORE: U Italiji neizvjesnost poslije iznenadne krize u Vladi

Potpredsjednik vlade Italije i lider desničarske stranke Liga, Mateo Salvini, pozvao je u četvrtak na prijevremene izbore “što je brže moguće” proglašavajući kraj vladajuće koalicije poslije 14 mjeseci na vlasti, čime Italija ulazi u period neizvjesnosti.

Izbori će sigurno biti održani, ali se još ne zna kada i sa kakvom vladom, navela je agencija France press dodajući da se još ne zna da li će biti formirana tehnička vlada ili će trenutna vlada obavljati tekuće poslove do novih izbora.

“Idemo odmah u Parlament da saopštimo da više nema većine i brzo zatražimo glasanje”, rekao je sinoć Salvini poslije niza sastanaka političkih lidera.

Iznenadna izjava Salvinija je izazvala nezadovoljstvo koalicionog partnera, potpredsjednika italijanske vlade i lidera Pokreta pet zvjezdica Luigija Di Maja, koji je odgovorio da se njegov pokret ne boji novih izbora.

“Spremni smo, ne zanima nas ni najmanje zauzimanje pozicija u Vladi, niti je ikada”, naveo je Di Maio optužujući Salvinija, koji se visoko kotira u istraživanjima javnog mnjenja, da se igra sa Italijom i rekao da će se prije ili kasnije Italijani okrenuti protiv njega.

Koaliciona kriza nastala je oko parlamentarnog glasanja za željezničku liniju brzog voza između Torina i Lyona u Francuskoj. Liga je glasala za tu liniju a Di Maiov pokret se tome od ranije protivi.

Italijanski mediji prenijeli su da bi Liga željela prijevremene parlamentarne izbore u drugoj polovini oktobra i dodali da bi bez obzira na datum ta stranka dobila vjerovatno najviše glasova.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj