JE LI MOĆNO PUTINOVO ORUŽJE IZAZVALO VELIKO CURENJE RADIJACIJE? ‘Kad god kažu da je sve u redu, bude suprotno – ovako su lagali i za Černobil’

Jučer su dvije su osobe poginule u eksploziji koja se dogodila prilikom testiranja oružja u bazi za lansiranje balističkih raketa na sjeveru Rusije, kod grada Severodvinska u Arhangelskoj oblasti na obali Bijelog mora.

Vlasti su isprva priopćile da nesreća nije izazvala radioaktivno onečišćenje, iako je među lokalnim stanovništvom odmah zavladala panika te su ubrzo razgrabljene sve zalihe jodnih tableta u ljekarnama.

Isprobavali moćni Cirkon pa zeznuli stvar

Ipak, pojavile su se sumnje da je u ovom incidentu doista došlo do radioaktivnog zračenja. Britanski Metro piše kako postoje sumnje da su projektili Cirkon prilikom testiranja izazvali curenje radijacije zabilježeno u Severodvinsku.

Dvije osobe su poginule prilikom testiranja tog projektila, a ruske agencije objavile su vijest da je tijekom testiranja oružja izbila eksplozija te da je uz dvoje poginulh bilo i šestoro ozlijeđenih. Međutim, o povećanju radijacije vlasti nisu ništa priopćile.

Lokalno stanovništvo ne vjeruje vlastima

Lokalno stanovništvo je u panici nakon eksplozije i je vjeruje vlastima.

“Kad god kažu da je sve u redu, to znači upravo suprotno. Ovako su lagali ljude i kada se dogodio Černobil”, kazao je Sergej Dolgušin, stanovnik s tog područja.

S druge strane, prenosi Metro, bivši zapovjednik Sjeverne flote, admiral Vjačeslav Popov, kazao je da su “eksplozije na lokacijama gdje se testira oružje – uobičajena pojava”.

Projektil Cirkon jedno je u nizu – kako ih se voli nazivati – Putinovih moćnih oružja. Postiže brzinu od 6 macha što znači da ga niti jedan postojeći proturaketni sustav u svijetu ne može presresti. Ruski vojni stručnjaci tvrde da Cirkon može pogoditi metu u SAD-u za manje od pet minuta. A čini se da u sekundi može izazvati gadne nevolje u samoj Rusiji.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj