KRISTEN STEWART KAO JEAN SEBERG! Poznata glumica gošća Festivala američkog filma u Deauvilleu!

Poznata američka glumica Kristen Stewart bit ce među zvijezdama ‘Deauville  Film Festivala’ koji se po 45. put održava u cuvenom galskom ljetovalištu na Atlanskom oceanu, od 6 do 15 rujna.

“Seberg” za sjećanje i opomenu

Junakinja “Twilighta”, dobitnica  najvećeg priznanja francuskog filma “Césara” za suradnju s Olivierom Assayasom, također ce predstaviti ostvarenje Benedicta Andrewsa o predivnoj Jean Seberg, koja je očarala svijet, ulogom američke studentice u cuvenom Godardovom filmu, amblemu galskog Novog Vala, pod nazivom “Do poslijednjeg daha”/A bout du souffle/.

Piše: Džana Mujadžić

Od venecijanske ‘Mostre’ do čuvene drvene platorme u Deauvilleu, Kristen Stewart će u kasno ljeto biti veoma zaposlena. Američka zvijezda će na najposjećenijoj francuskoj filmskoj smotri/nakon Cannesa/, 13. Rujna dobiti prestižno priznanje Deauville Talent Award.Iako nema ni 30 godina, ostvarila je uspješnu dvodesetljetnu karijeru koju gradi na neobavezan, nepredviđen, ali stimulativan način,učešćem u međunarodnim spektaklima, ali i autorskim ostvarenjima. Već je ostavila neizbrisiv trag u suvremenoj sedmoj umjetnosti.

Idealna karijera

Mali broj ljubitelja filma se sjeća kako je Stewart nadahnuto tumacila ulogu kćerke Jodie Foster 2002. godine, sa samo 12 godina u filmu Davida Finchera “Panic Room”.Zatim je zapažena u “Into The Wild”, Seana Penna, pet godina kasnije. Vampirska saga “Twilight” donijela joj je planetarnu popularnost. Nakon pet nastavaka posvecenih nemogućoj ljubavi veoma humane Belle i melankolicnog ispijača krvi Edwarda, u interpretaciji Roberta Pattinsona, oba partnera su odlučila okrenuti se autorskom, nezavisnom filmu.

Galski reditelj Assayas je dodijelio mladoj i nadarenoj glumici predivan lik u ostvarenju “Sils Maria” pa je zasjenila “oscariziranu”, stariju kolegicu Juliette Binoche. Za performaciju je dobila “Césara” za najbolju žensku sporednu ulogu 2015. godine.

Publika ce u Deauvilleu imati priliku vidjeti Jean Seberg pod novim svjetlom, zahvaljujući nadarenosti kalifornijske glumice. Drama će se projicirati izvan zvaničnog natjecanja, na venecijanskoj Mostri, a cineast je obilježio težak period glumicinog života, kada ju je slijedio FBI, zbog spona sa pokretom “Black Panthers” i ljubavi sa Hakimom Jamalom, rođakom Malcoma X.

Ostale uloge su povjerene Anthonyju Mackie, Jacku O’Connellu, Margaret Gullay, Vinceu Vaughnu, Zazie Beetz, Stephenu Rootu i Francuzu Yvanu Attalu, suprugu Charlotte Gainsbourg, koji interpretira muza rano preminule Seberg, poznatog književnika Romaina Garyja.

Kristen Stewart će  ujedno učestvovati i u “blockbuster-u” godine “Charlie’s Angels”, novoj verziji koju realizira i interpretira Elisabeth Banks.Europski izlazak ostvarenja se ocekuje za 30 listopad.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj