NARANDŽASTO UPOZORENJE! Narednih dana temperature do 40 stepeni

Sunčano i vruće vrijeme sa temperaturama koje će se kretati i do 40 stepeni Celzijusa, očekuje se u Bosni i Hercegovini narednih dana, navedeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH).

U Mostaru je u osam sati temperatura iznosila 25, a u Neumu 24 stepena. 

Danas će u BiH preovladavati sunčano i vruće vrijeme. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Dnevne temperature od 32 do 38 stepeni.

I sutra, na Kurban-bajram, očekuje se sunčano i vruće vrijeme sa jutarnjim temperaturama od 18 do 25, a dnevnim od 32 do 38, na jugu do 40 stepeni.

Sunčano i vruće vrijeme, ponegdje uz malu do umjerenu oblačnost, očekuje se u BiH i u ponedjeljak. Jutarnja temperatura od 18 do 25, na jugu do 27, a dnevna od 34 do 40 stepeni.

I u utorak u BiH se očekuje sunčano vrijeme. Tokom poslijepodneva postepen porast naoblake sa zapada što ponegdje u Bosni može usloviti pljuskove. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 28, a dnevna od 26 do 32, na jugu od 33 do 38 stepeni.

Pretežno oblačno vrijeme očekuje se i u srijedu. U prvom dijelu dana, u većem dijelu zemlje, očekuje se kiša, pljuskovi i grmljavina. Tokom poslijepodneva smanjenje oblačnosti u Hercegovini i Krajini. Jutarnja temperatura od 15 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 20 do 27, na jugu od 28 do 33 stepena.

Zbog visokih temperatura i vrlo visoke vrijednosti UV indeksa za područje BiH izdato je narandžasto upozorenje. 

Upozorenje je izdato za period 10-12. august.

“Maksimalne dnevne temperatura zraka uglavnom između 33 i 40 stepeni. U većem dijelu zemlje se očekuju i tropske noći (minimalne temperature zraka 20 stepeni i više)”, navedeno je u napomeni FHMZBiH-a. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj