TOLIKO O TRANSPARENTNOSTI VLADE KANTONA SARAJEVO! Direktore imenuju u tajnosti i kriju održavanje sjednica

Vlada Kantona Sarajevo prekjučer je održala hitnu sjednicu koju nije najavila medijima. Nakon završene sjednice funkcioneri su očito ocijenili kako nema potrebe informisati građane o odlukama koje su donijeli.

Prema podacima sa zvanične web stranice Vlade Kantona Sarajevo, posljednja sjednica kantonalnog organa izvršne vlasti održana je 1. augusta 2019. godine. Međutim, navedene informacije nisu tačne. 

Vlada Kantona Sarajevo u četvrtak je u tajnosti održala hitnu sjednicu koju nije najavila medijima niti je javnost informisala o tačkama dnevnog reda, odnosno odlukama, informacijama, izvještajima i zaključcima koji su usvojeni. 

Nenajavljivanje sjednica i neinformisanje o materijalima koji se nalaze na dnevnom redu već je postalo ustaljena praksa Vlade KS. Pored toga što takav način rada nije u skladu s demokratskom praksom, posebno je zanimljivo što je upravo predsjednik Vlade KS Edin Forto u svom ekspozeu obećao transparentnost. 

Jedan od primjera netransparentnog postupanja jeste i imenovanje Nermina Pećanca za direktora Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Naime, Vlada KS primjenjuje dvostruke strandarde kada je riječ o saopćavanju imena novih direktora u KS pa tako “bira” imena koja će medijima dostaviti u saopćenju za javnost. Pećanac nije bio te sreće. 

Još jedan od primjera jeste i kompletan proces vezan za izmjene Zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevu. Tada je javnost od Sindikata Univerziteta u Sarajevu saznala da je Vlada KS na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine razmatrala izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju KS i da prijedlog izmjena i dopuna nije usvojen, već je zasjedanje nastavljeno i dan poslije. Inače, izmjene ovog zakona razlog su zbog kojeg je ministrica obrazovanja Zineta Bogunić podnijela ostavku. 

Proaktivne transparentnosti nije bilo ni kada je bivši zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Kemal Ademović imenovan za vršitelja dužnosti člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo i to nakon što je Zilha Ademaj na lični zahtjev smijenjena s pozicije vršiteljice dužnosti članice ZZO KS.

Šestorka je prema svim procjenama “transparentnost” shvatila na način da transparentno iznose “prljavi veš” prošlog saziva Vlade KS dok svoja kadrovska rješenja, odluke, informacije, izvještaje i zaključke krije od građana. Na polju transparentnosti, u tehničkom smislu, samo su produbili kanale komuniciranja pa sada Vlada KS komunicira s građanima KS i putem ne toliko popularne mreže u BiH LinkedIn.

U sistemima s demokratskim institucijama, vlade prije sjednice objavljuju tačke dnevnog reda koje će biti razmatrane, a nakon sjednica medijima dostavljaju saopćenja za javnost kojim se građani informišu o tome šta su ministri usvojili na sjednici. Na taj način funkcioniše Vijeće ministara BiH, a sličan princip primjenjuje i Vlada Federacije BiH.

(Global CIR/Klix)

Komentiraj