Noćas najjača kiša meteora na nebu: Zamislite želju kada vidite zvijezdu padalicu!

Zvijezde padalice koje padaju kao kiša i osvjetljavaju noćno nebo, poznate kao perseide, noćas dostižu svoj vrhunac, pa će tako moći da se vidi 10 do 15 sjajnih meteora na sat.

Najbolji uslovi za posmatranje meteorske kiše biće između 22 sata pa sve do jutra. Posmatranje meteorske kiše ove godine će ometati Mjesec, koji će u to vrijeme biti skoro pun.

Prosječna aktivnost perseida je od 50 do 100 meteora na sat u uslovima dobre tame kada nema Mjeseca, a za posmatranje treba pronaći mjesto što dalje od izvora svjetla i svjetlosnog zagađenja.

Perseidi ne samo da su brojni, već su i prelijepi. Većina ovih meteora ostavlja blistavi trag za sobom, mnogi su raznobojni, a svi su veoma sjajni.

Da biste uspeli da vidite perseide najbolje je da odete negdje van grada jer gradska svjetla izazivaju jako svjetlosno zagađenje, tako da zvijezde padalice ne mogu da se jasno vide.

Svakako, ne zaboravite da zamislite želju čim ugledate prvu zvijezdu padalicu, ali pazite da želju ne izgovorite naglas jer se onda neće ostvariti, prenosi Tanjug.

Istraživači tvrde da se skoro polovina želja koje ljudi požele uz zvijezdu padalicu, ostvari, tako da zamislite nešto što stvarno želite.

Inače, matično tijelo perseida je kometa 109P/Swift-Tuttle, radijant, odnosno ishodišna tačka na nebu je Sazviježđe Persej. Maksimalna aktivnost je između 10. i 13. avgusta, a maksimalni broj meteora je od 80 do 100 u satu.

Važno je da znate da je našim očima potrebno oko pola sata da se prilagode noćnim uslovima, pa za efikasno posmatranje zvijezda padalica treba i njih pripremiti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj