PRIZNANJE VISOKOG RUSKOG DUŽNOSNIKA ŠOKIRALO SVIJET: ‘Tokom testiranja rakete raznijeli smo nuklearni reaktor’

U videu kojeg je prikazala lokalna ruska televizijska postaja govori se o tome kako se prošlotjedna eksplozija u blizini Severodvinska odvila za vrijeme testiranja nuklearnog projektila.

Prema navodima visokog dužnosnika ruskog Federalnog nuklearnog centra, prošlotjedni test projektila koji je završio eksplozijom u kojoj je poginulo pet znanstvenika uključivao je i mali nuklearni reaktor. Institut inače radi na malim izvorima energije koji koriste “radioaktivne materijale, uključujući cijepive i radioizotopne materijale” za Ministarstvo obrane i civilnu uporabu, rekao je Vyacheslav Soloviev, znanstveni direktor instituta, u videu kojeg je prikazala lokalna televizijska postaja.

Poginuli znanstvenici bili su nacionalni heroji i “elita Ruskog Federalnog nuklearnog Centra”, rekao je u videu direktor Instituta Valentin Kostyukov, koji je također postavljen na službenoj web stranici u Sarovu, gradu udaljenom 400 kilometara od Moskve koji služi za nuklearna istraživanja.

Eksplozija se dogodila 8. kolovoza tijekom testiranja rakete koja je koristila “izotopne izvore napajanja” na morskoj platformi u regiji Arkhangelsk, blizu Arktičkog kruga, tijekom vikenda su priopćili iz Rosatoma, ruske nuklearne kompanije. Ministarstvo obrane isprva je izvijestilo da su u nesreći poginula dva znanstvenika, pri testiranju raketnog motora s tekućim gorivom. Tada nije spomenuto da se radilo o nuklearnim tvarima.

Kratak skok radijacije

Lokalne vlasti priopćile su kako je eksplozija izazvala kratak skok radijacije u obližnjem lučkom gradu Severodvinsku, no objava je vrlo brzo uklonjena, a ruska je vojska rekla kako je razina zračenja normalna. Kako su se vijesti širile obližnjim gradovima, zavladala je nestašica joda, za kojeg se smatra da apsorbira zračenje.

Norvežani tvrde kako su pojačali nadzor zračenja nakon incidenta, ali nisu otkrili ništa neobično. Iz finske Uprave za radijaciju i nuklearnu sigurnost tvrde kako je malo vjerojatno da je zračenje stiglo do njih, no priznaju kako nisu provjerili filtere za zrak. Rosatom je odbio ponovno komentirati incident, a glasnogovornica Instituta Sarov nije bila dostupna, piše Bloomberg.

Jedan u nizu incidenata

Ruski mediji nagađaju da je testirani projektil bila krstareća raketa s nuklearnim pogonom, SSC-X-9 Skyfall, poznat i kao Burevestnik, koju je predsjednik Vladimir Putinpredstavio svijetu u kratkom animiranom filmu za vrijeme svog obraćanja naciji prošle godine.

Ovaj incident je samo jedan u nizu nesreća koje su se u posljednje vrijeme dogodile u Rusiji. Ranije prošloga tjedna je eksplodiralo vojno skladište u Sibiru, a pritom je poginula jedna osoba, a 13 ih je ranjeno. Vlasti su zbog te eksplozije evakuirale 16.500 građana. Prošlog je mjeseca 14 mornara poginulo u požaru na nuklearnoj podmornici u Barentsovu moru. I taj je incident bio obavijen velom tajne, a kasnije je jedan mornarički dužnosnik rekao kako su ljudi dali svoj život kako bi spriječili “planetarnu katastrofu”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj