NORVEŠKA PREMIJERKA OŠTRO PROTIV SUSJEDA! “Švedska je sjedište rasističkih grupa u Skandinaviji”

Premijerka Norveške Erna Solberg smatra kako je Švedska sjedište rasističkih grupa u Skandinaviji i da Norveška treba poduzeti potrebne mjere.

Slikovni rezultat za Erna Solberg

Nakon napada na džamiju u norveškom gradu Barumu, Solberg je kritizirala Švedsku. Solberg je dodala kako se sjedište Nordijskog pokreta otpora nalazi u Švedskoj.

”Švedska je sjedište rasističkih grupa u Skandinaviji, Norveška mora poduzeti mjere protiv toga“, smatra Solberg.

Dodala je kako su pomenute grupe dolazile u Norvešku i tu demonstrirale, te da je potrebna zajednička borba protiv njih.

Na kritike Solberg oštro je odgovorio ministar energetike Švedske Anders Ygeman, koji je na društvenoj mreži podsjetio da je drugi put vlada formirana s Partijom progresa, koja je poznata po anti-imigrantskim stavovima. 

O ovim kritikama Ygeman je govorio i za najtiražniji list u zemlji Aftonbaldet.

Međunarodna saradnja u borbi protiv ekstremizma je važna, ali ako vi sarađujete s ekstremno desničarskom Partijom progresa, i ekstremno desničarku Sylvi Listhaug imenujete za ministricu, trebali biste se pogledati u ogledalo“, rekao je Ygeman.

Smatra kako se Norveška treba suočiti s činjenicama te dodao kako su dva napadača inspirisana rasizmom potekli iz Norveške.

Nije ispravno optuživati desničare u Švedskoj. Anders Behring Breivik, koji je usmrtio 77 osoba, bio je član Partije progresa”, podsjetio je Ygeman.

Naoružana osoba je u subotu izvela napad na džamiju u Barumu, u kojem je povrijeđena jedna osoba. Privedena je jedna osumnjičena osoba.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj