PODSJEĆANJE NA BOLNE RANE PODJELA: Njemačka obilježava 58. godišnjicu početka gradnje Berlinskog zida

U Njemačkoj se u utorak obilježava 58. godišnjica početka gradnje Berlinskog zida, a tom prilikom je povjerenik savezne vlade za područje bivše Njemačke Demokratske Republike (DDR) Christian Hirte ukazao je na bolne rane koje je podjela Njemačke ostavila iza sebe.

„Početak gradnje zida prije 58 godina crni je dan u njemačkoj povijesti i mi smo veliki dužnici svih onih koji su doprinijeli da taj zid padne“, rekao je Hirte (Kršćansko-demokratska unije CDU).

Na današnji dan 1961. godine, na nalog vodstva tadašnje Njemačke Demokratske Republike, započela je gradnja 155 kilometara duge granice koja je tri saveznička sektora Zapadnog Berlina (američki, britanski i francuski) izolirala od područja DDR-a pod uticajem Sovjetskog Saveza.

Službeni naziv zida za DDR je bio „antikapitalistički zaštitni zid“ i služio je „zaštiti od agresivnog uticaja zapada“.

Povjesničari smatraju da je pravi razlog gradnje Berlinskog zida i hermetičkog zatvaranja DDR-a bio masovni egzodus stanovništva Istočne Njemačke na Zapad.

Još nekoliko dana uoči početka gradnje Zida tadašnji čelnik DDR-a Walter Ulbricht je zapadnim medijima objasnio kako „niko nema namjeru graditi nikakav zid“.

Berlinski zid je pao 9. novembra 1989., u jeku političkih promjena unutar bivše Istočne Njemačke, koji su završili njemačkim ujedinjenjem godinu dana kasnije.

Tokom dana berlinski gradonačelnik Michael Mueller će položiti vijenac na središnjem komemorativnom centru u Bernauer Strasse, prenosi Hina.

Prilikom pokušaja prelaska Berlinskog zida u 28 godina život je izgubilo najmanje 140 osoba.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj