DRAMA U GRČKOJ! I dalje bukte požari, na pomolu ekološka katastrofa!

Na hiljade vatrogasaca bori se protiv šumskih požara u Grčkoj, a najveći je na ostrvu Evija, sjeverno od Atine, koji i dalje bukti van kontrole.

Prema jutrošnjim informacijama, situacija je malo bolja.

– Situacija je izgleda bolja, vatrogasci su uložili velike, nadljudske napore – rekao je regionalni guverner za centralnu Grčku Kostas Bakojanis za televiziju Skaj.

Bakojanis je naveo da je požari komplikovani za gašenje, ali je istakao da ljudski životi nisu ugroženi.

U Grčkoj je u roku od 24 sata, u periodu od ponedjeljka do utorka, buknulo 56 požara, prenosi AP.

Portal Katimerini je požar u centralnim dijelovima Evije nazvao velikom ekološkom katastrofom. Navodi se da je požar obuhvatio front koji se proteže na 12 kilometara i da je proglašena vanredna situacija.

Požar na Eviji je sinoć bio van kontrole u blizini sela Makrijmali, Kontodespoti, Platanija i Stavros koja su, zajedno sa jednim manastirom, evakuisana.

Oko 500 stanovnika te oblasti evakuisano je do podneva u utorak. Neki su evakuisani policijskim autobusima, dok su drugi koristili sopstvena vozila.

Požar gasi 280 vatrogasaca, volontera, vojnika, a angažovano je i šest kanadera i šest helikoptera.

Grčka je zatražila pomoć od evropske organizacije za civilnu zaštitu, a kanadere su poslale Hrvatska i Italija.

Premijer Kirjakos Micotakis prekinuo je ljetovanje koje je provodio na Kritu i vratio se u Atinu.

– Uslovi su izuzetno teški – rekao je juče Micotakis, zahvalivši se vatrogascima. On je istakao da je zaštita ljudskih života prioritet.Prema nepotvrđenim informacijama, jedan vatrogasac volonter je navodno zadobio opekotine i prebačen je u bolnicu u Atinu.

Dim koji se širio od požara prekrio je u utorak poluostrvo Atika, uključujući i Atinu, koja je udaljena oko 110 kilometara.

Grčka televizija objavila je snimke na kojima se vidi kako je gust, crni dim prekrio oblast, dok vetar raznosi pepeo kilometrima daleko.

Zvaničnici civilne zaštite su upozorili ljude u pogođenim oblastima, posebno starije, djecu i one kojima imaju srčanih ili problema sa disanjem, da ostanu u zatvorenom prostoru i da namjeste klima uređaje tako da se koristi vazduh samo iz prostorije.

Požar je izbio tri sata poslije ponoći po lokalnom vremenu, a raspiruje ga snažan vjetar koji zajedno sa nepristupačnim terenom otežavaju napore vatrogasaca da se izbore sa požarom koji je zahvatio šumu koja je obuhvaćena programom EU Natura 2000.

Još jedan požar manjih razmjera izbio je u sjevernom dijelu Evije, protiv kojeg se bori 15 vatrogasaca, helikopter i manji kanader.

Na desetine vatrogasaca, dva kanadera i helikopter, bore se protiv požara i na ostrvu Tasos.

Treći požar bukti kod Tebe, sjeverozapadno od Atine, prenio je AP, napominjući da su u Grčkoj, u vrijeme povećanog rizika od izbijanja požara, za javnost zatvoreni parkovi i šumski predjeli.

Više od 30 vatrogasaca bori se protiv požara koji je izbio i na jugu Grčke, a koji je djelimično stavljen pod kontrolu poslije jednog sata.

Šumski požari van kontrole bukte u još najmanje četiri regiona u Grčkoj. U posljednja tri dana, vatrogasci su intervenisali 182 puta, prenosi Rojters.

Grčka se često tokom sušnih ljetnih mjeseci suočava sa požarima, a vlasti su upozorile na povećan rizik od izbijanja požara ove nedjelje.

Aktivisti za zaštitu životne sredine smatraju da sve veći broj požara širom svijeta predstavljaju zabrinjavajući simptom globalnog zagrijevanja.

Prošle godine, u ljetovalištu Mati u blizini Atine, 100 ljudi je poginulo u požaru.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj