LIDER SDA O ANP-u! Izetbegović: Srbija ima intenzivniju saradnju sa NATO-om od BiH, Dodik da se nauči ponašati i raditi u skladu sa Ustavom!

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u razgovoru za bh. medije prokomentarisao je posljednja dešavanja u vezi s pitanjem koje već devet dana zaokuplja pažnju bh. javnosti.

Bakir Izetbegović/Foto: Agencije

– Reducirani ANP koji je prihvatljiv za NATO štab u Briselu je jedina realna opcija, jer svim stranama pruža mogućnost da postignu većinu ciljeva koje su istakli u vezi s NATO integracijskim procesom. Nama je bitno napraviti korak koji je u skladu s Ustavom, zakonom i ranije donesenim odlukama institucija BiH, ne odustati od ANP-a. Srpskoj strani je bitno uskladiti kretanje BiH i intenzitet saradnje s NATO-om, sa Srbijom. Ovo dvoje je moguće uskladiti samo kroz modificirani, odnosno reducirani ANP. Bitno je napomenuti da Srbija trenutno ima intenzivniju saradnju s NATO-om od BiH, kazao je Izetbegović.

O modelu reduciranog ANP-a sam počeo govoriti tek nakon potpisivanja sporazuma s Dodikom i Čovićem. Medijatori iz međunarodne zajednice trenutno rade na približavanju stavova, kazao je predsjedavajući Doma naroda PSBiH i lider SDA.

Imate li rješenje ukoliko se odbije ova šansa za formiranje vlasti, glasilo je jedno od pitanja, na šta je Izetbegović odgovorio:

-Rješenje ne treba samo Bakiru Izetbegoviću i SDA, svi moraju imati interes da se postigne kompromis i spriječi duboka kriza u koju možemo potonuti. Model odnosa po kojem Dodik svaki dan lansira novu provokaciju, uvredu, ucjenu, a Izetbegović treba da ima “spremno rješenje” neće funkcionisati. 

Milorad Dodik će se naučiti na samom startu saradnje da neće dominirati, ucjenjivati i naređivati. Treba mu mir, sigurnost i stabilnost u ovoj zemlji kao i nama, treba mu Vijeće ministara s premijerom iz SNSD-a. Neka se nauči ponašati kako treba, raditi u skladu s Ustavom i zakonom, i imat će to.

Džaferović: Očekujem da do 20. augusta postignemo kompromis o sadržaju i slanju ANP-a

Redovna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi se trebao razmatrati i ANP zakazana je za 20. august (utorak), a za isti dan je zakazana i vanredna sjednica na zahtjev Milorada Dodika o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH.

Očekujem da se do održavanja redovne i vanredne sjednice Predsjedništva BiH, zakazanih za 20. august, postigne kompromis o sadržaju i slanju Godišnjeg nacionalnog programa BiH (ANP) za saradnju s NATO-om, kao i o imenovanju mandatara za sastav budućeg Vijeća ministara BiH”, kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Sama procedura kako će se sve odvijati još uvijek je prilično nejasna, naročito nakon izjave iz kabineta Milorada Dodika da su nacrt ANP-a dobili tek jutros. Ključna pitanja koja su na Predsjedništvu su slanje ANP-a i predlaganje mandatara za Vijeće ministara, čime bi se otkočilo formiranje vlasti na državnom nivou. 

“I jedno i drugo su zakonska obaveza i zadiru u domen vladavine prava. Stoga je obaveza svih da se ponašaju u skladu s tim. Sve ovo se mora poštovati u cijelosti. Nije moguć parcijalan pristup u rješavanju navedenih pitanja”, naglašava Džaferović.

Kao potencijalno rješenje na koje sada odgovor treba dati Dodik je prihvatanje reduciranog ANP-a, što je za Klix.ba potvrdio i Željko Komšić, kazavši da je jedna od opcija da Dodik prihvati ANP i predloži određene sadržajne izmjene, o čemu bi ponovo trebalo da se izjasne tri člana Predsjedništva BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj