MISTERIJA NUKLEARNE EKSPLOZIJE: Ruske televizije tu su noć najavljivale strašnu oluju koja nije stigla, dogodilo se nešto drugo!

Televizijske emisije ruske televizije tajanstveno su prekinute na gotovo sat vremena u noći smrtonosne nuklearne eksplozije. To se dogodilo zbog upozorenja na oluju koja nikada nije stigla, piše Independent.

Upozorenje se pojavilo na moskovskim televizijskim kanalima u četvrtak, nekoliko sati nakon što je eksplozija ubila pet ruskih nuklearnih inženjera za vrijeme testiranja novog raketnog motora u Arkhangelsku, oko 600 milja sjeverno od glavnog grada.

Lokalni medij RBC izvijestio je da su gledatelji gledali upozorenje Ministarstva za izvanredne situacije u trajanju od 53 minute o jakim vjetrovima i kiši sljedeće noći. Na plavom ekranu pojavila se ženska osoba koja je čitala upozorenje. “Očekuje se jak vjetar. Sakrijte se u glavnu zgradu. Ne sklanjajte se i ne parkirajte pod drvećem i razrušenim građevinama. Budite oprezni”, kazala je žena i pročitala broj koji Rusi mogu nazvati ako im se što dogodi tijekom oluje.

Greška u sistemu

Međutim, očekivana oluja nikada nije stigla, a vladina radiotelevizija kasnije je rekla da je došlo do greške u njihovom sistemu koji upozorava na oluje, prenosi New York Times. Najava oluje došla je nakon nesreće u Rusiji oko koje je još uvijek obavijen veo tajne za koju je nuklearna agencija Rosatom rekla da se dogodila kada su inženjeri testirali izvor nuklearnog izotopa za raketni motor.

Ova nesreća donijela je strah od radijacije te potaknula postavljanje pitanja o programu tajnog oružja. Podsjetimo, ministarstvo obrane je prvo objavilo kako je pozadinsko zračenje ostalo na normalnoj razini nakon nesreće u četvrtak, no gradske vlasti Severodvinska u sjevernoj Rusiji otkrile su kako je zabilježen kratak rast razina radijacije.

Prikaži sliku na Twitteru

Ruske vlasti savjetovale su stanovnicima Nionokse da napuste selo nakon nesreće koja je izazvala porast nuklearnog zračenja, a liječnici koji su tretirali žrtve poslani su u Moskvu na medicinski pregled, objavile su u utorak novinske agencije Interfax i TASS.  Ruska meteorološka agencija objavila je da je razina radijacije u gradu Severodvinsku na sjeveru Rusije narasla između 4 i 16 puta, nakon, tvrde dužnosnici, eksplozije prilikom testiranja raketnog motora s morske platforme.  I dalje se ne zna zašto je eksplozija uzrokovala pojačano zračenje.

‘Izotopski izvor energije’

“Primili smo obavijest o planiranim aktivnostima vojnih vlasti. U tome smislu, stanovnici Nionokse pozvani su da 14. kolovoza napuste selo”, objavile su vlasti Severodvinska, prenosi Interfax. Prema TASS-u, liječnici koji su pomagali žrtvama nesreće poslani su u Moskvu na pregled, a prije odlaska potpisali su dokument kojim su obećali da neće otkrivati informacije o incidentu. Ministarstvo obrane je prvo objavilo kako je pozadinsko zračenje ostalo na normalnoj razini nakon nesreće u četvrtak, no gradske vlasti Severodvinska otkrile su kako je zabilježen kratak rast razina radijacije.

Greenpeace tvrdi kako je zračenje naraslo 20 puta, dok je ruska meteorološka agencija Rosgidromet u utorak objavila kako je naraslo između 4 do 16 puta.  Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petero ljudi.  U priopćenju je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njihovog osoblja i da su tri osobe zadobile opekotine.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku “za izotopski izvor energije” motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo. Stanovnici Severodvinska su napravili zalihe joda koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju. Najteža nuklearna nesreća u povijesti dogodila se 1986.u bivšem Sovjetskom Savezu u ukrajinskoj centrali Černobil. Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko tjedna pokušavale prikriti razmjere katastrofe.

Ruski hipersonični program

Sjedinjene Države smatraju da je prošlotjedne smrtonosne eksplozija u Rusiji povezana s ruskim programom hipersoničnih krstarećih projektila, rekao je u utorak visoki dužnosnik Trumpove administracije. Petero znanstvenika pokopano je u zatvorenom gradu Sarovu u ponedjeljak nakon što su, kako kaže ruska nuklearna agencija Rosatom, stradali u nesreći tijekom testiranja raketa na morskoj platformi kod sjeverne obale Rusije.

Američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da Washington nije spreman u ovom trenutku reći je li riječ o nuklearnoj eksploziji, no vjeruju da su u eksploziji ispušteni radioaktivni elementi. Eksplozija bi mogla biti značajna prepreka za razvoj ruskog programa, iako još nije jasno je li uzrokovana greškom pri lansiranju, rekao je dužnosnik novinarima. Zbog ruskih pokušaja razvoja hipersoničnih krstarećih projektila, razmatra se potreba produljenja nuklearnog sporazuma Novi Start, koji ističe 2021., za još pet godina, dodao je dužnosnik. Rusija je tek prošle subote priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petero ljudi.

Vlasti su u utorak savjetovale stanovnicima obližnje Nionokse da napuste selo nakon nesreće koja je izazvala porast nuklearnog zračenja. Ruska meteorološka agencija objavila je da je razina radijacije u gradu Severodvinsku na sjeveru Rusije narasla između 4 i 16 puta, nakon, tvrde dužnosnici, eksplozije prilikom testiranja raketnog motora s morske platforme.Greenpeace pak tvrdi kako je zračenje naraslo 20 puta. Stručnjaci sumnjaju da je zračenje posljedica nesreće za vrijeme testiranja krstarećeg nuklearnog projektila Burevjesnik. Burevjesnik je jedan u nizu strateških oružja kojima se Putin hvalio prošle godine. Napetosti između Moskve i Washingtona zbog kontrole oružja pogoršane su povlačenjem iz značajnog nuklearnog sporazuma ovog mjeseca.

(Global CIR/Independent/NYT/Net.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj