OSA RADI DOBAR POSAO, SPREMA SE REIZBOR MEHMEDAGIĆA! Izetbegović: Danas je trebao biti sastanak, ali se Dodik naljutio zbog Palmerovog intervjua!

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je, gostujući na Dnevniku 2 Federalne televizije, kazao da se još uvijek nada da će biti postignut kompromis po pitanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), a na bazi potpisanih Principa za formiranje vlasti, u kojima se navodi da će se poštivati Ustav BiH, ranije donesene odluke, zakoni i strategije.

– Nikakav drugi plan u odnosu na ranije zakone i strategije ne može biti napravljen nego ANP. Sadržaj ANP-a može biti pitanje dogovora jer srpska strana insistira uporno da BiH, barem što se Srba tiče, ne može napredovati ka NATO-u niti postati članica prije Srbije i ako to ne uradi Srbija i da ne može ići Brže od Srbije po tom pitanju – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da Srbija u ovom trenutku ima intezivniju saradnju sa NATO-om u odnosu na BiH, a da se dalji odnos BiH i NATO-a može odvijati samo u okviru MAP-a. S obzirom da je za narednu sedmicu zakazana sjednica Predsjedništva BiH, na kojoj je predviđena i rasprava o ANP-u, Izetbegović je kazao da konačna verzija tog dokumenta još nije napravljena.

– Danas je trebao biti sastanak, ali, koliko sam čuo, gospodin Dodik se naljutio na jedan intervju koji je dao gospodin Matthew Palmer, gdje se spominjala crna lista i gospodin Dodik i odlučio je u zadnji čas da povuče svog predstavnika. Danas je u Predsjedništvu BiH trebao biti sastanak na kojim bi se radilo na tome da se napravi jedan ANP gdje bi vojni dio bio minimalan, vjerovatno i koordiniran sa onim što traži srpska strana, a težište bi bilo na civilnom dijelu i to bi bio taj kompromis. Tu bi svi dobili nešto od onoga što su tražili po pitanju saradnje sa NATO-om – pojasnio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je predložio i pomjeranje sjednice Predsjedništva BiH da ne bi došlo do, kako je kazao, zakucavanja stavova te da se ostavi mogućnost predstavnicima međunarodne zajednice koji posreduju u pregovorima da pokušaju pomoći u postizanju sporazuma. Također je dodao da ne vidi drugi izlaz iz postojeće situacije osim slanja reduciranog ANP-a u Brisel.

– Gospodin Dodik zna zastupati jake stavove pa ih zatim promijeniti. Ne bi bilo prvi put da ga te ljutnje prođu i da krene u pravom smjeru. Kriza o kojoj on govori i ono sa čime prijeti će sve pogoditi pa i njega, a naročito ljude u RS-u. To im nikako ne treba. To možda ovako dobro zvuči za nekoga, da se tako priprijeti, ali ako se zaista u to krene, onda to pogađa sve, a zna se ko će biti krivac – poručio je Izetbegović.

Ukoliko ne bude postignut kompromis, Izetbegović je kazao da bez ANP-a SDA neće podržati Zorana Tegeltiju (SNSD) za mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH. Na upit o kritikama opozicije na račun sadržaja Principa za formiranje vlasti, predsjednik SDA je izjavio kako je žalosno da se govori da je nepoznat sadržaj sporazuma koji je zapravo javni dokument.

– Inače, nažalost, naši ljudi, pa i analitičari politički, ne čitaju dovoljno. Treba pročitati sporazum, kao što su svojevremeno trebali pročitati Aprilski paket pa ga ne srušiti, ne poletjeti onako kako im neki lider kaže šta je sadržaj, nego vjerovati svojim očima – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da imenovanje Bisere Turković za ministricu vanjskih poslova BiH nije konačna odluka, s obzirom da je treba potvrditi Predsjedništvo stranke. Kada je federalni nivo vlasti u pitanju, on je pojasnio da će taj proces ići paralelno sa formiranjem Vijeća ministara BiH.

Prokomentirao je Izetbegović i odluku Inspektorata RS-a o poništenju diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića.

– OSA sasvim sigurno radi dobar posao. Svakodnevno imamo neke vijesti koje svjedoče o rezultatima OSA-e i imamo jedan rastući otpor naspram OSA-e i naspram njenog direktora, naročito u RS-u. Ja mislim da je rođen u RS-u, da bi mu, što kažu, poništili i rodni list. Sprema se reimenovanje, a oni su već unaprijed rekli da nisu za jednog uspješnog direktora i mislim da je tu politika umiješala svoje prste – zaključio je Izetbegović.

(Global CIR/Faktor/Agencije)

Komentiraj