SVJETSKE I REGIONALNE ZVIJEZDE ZABLISTALE NA BOSANSKOM ĆILIMU 25. SFF-a! Počasno ‘Srce Sarajeva’ dodijeljeno višestrukom oskarovcu Alejandru Gonzalezu Inarrituu i poljskom reditelju Pawelu Pawlikowskom!

Sarajevo film festival (SFF), 25. po redu, otvoren je večeras svečanom ceremonijom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Čast da vodi otvaranje ovogodišnjeg festivala pripala je jednom od najtalentovanijih glumaca mlađe generacije Igoru Skvarici koji je na vrlo simpatičan način održao uvodni govor koji je nasmijao publiku, ali i oduševio. Kazao je kako je odrastao s ovim festivalom koji mu je u doba beznađa i pesimizma vraćao vjeru i pokazao da je sve moguće.

Mirsad Purivatra kazao je kako večeras proslavljaju malu, ali značajnu godišnjicu kojom označavaju i 25. godišnjicu od rata i opsade Sarajeva. Danas je festival izrastao u vrlo značajan događaj za sve radnike u svijetu glume s područja jugoistočne Evrope.

Brojne poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života naše, ali i zemalja regije i svijeta prošetale su novim bosanskim ćilimom ispred Narodnog pozorišta.

Između ostalih, oskarovac Eugenio Caballero, dobitnici Počasnog Srca Sarajeva Alejandro Gonzalez Iñárritu, Pawel Pawlikowski, ekipa filma ”Sin” predvođena redateljicom Ines Tanović, čijom će svjetskom premijerom biti otvoren jubilarni Festival.

Alehandro Gonzales Injaritu: De Niro mi je pričao o Sarajevu

Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva Alehandro Gonzales Injaritu (Alejandro Gonzalez Iñárritu) izjavio je da je sretan što je na Sarajevo Film Festivalu.

– Sarajevo je prelijep grad. Sviđa mi se ovdje, ovo je tako drugačiji festival, a tako dobar, publika je divna. De Niro mi je pričao o Sarajevu – izjavio je  meksički  filmski redatelj, scenarist i filmski producent.

Kazao je kako mu je Počasno Srce Sarajeva poput rođendanskog poklona s obzirom da je jučer proslavio 56 godina.

“Ovo je izuzetni priznanje. Zaista sam zahvalan Miri i ekipi što su me pozvali. Pozivali su me nekoliko puta tokom prethodnih godina, ali zbog poslovnih obaveza nažalost nisam mogao doći. Sada sam ovdje sa suprugom i kćerkom. Dijelim ovu čast sa svojim kolegom s kojim sa počeo karijeru, s prijateljima i svima. Zaista sam sretan”, rekao je Inarritu.

Inarittu je 2015. godine dobio tri Oscara za film “Birdman” i to za najboljeg reditelja, film i originalni scenarij. Godine 2016. sa filmom “Povratnik” dobio je drugog Oscara za najboljeg reditelja.

Počasno Srce Sarajeva dodijeljeno reditelju Pawelu Pawlikowskom

Osim Inarriteu, Srce Sarajeva je uručeno i poljskom reditelju Pawelu Pawlikowskom.

Ovaj reditelj je prvi put bio gost na Sarajevo Film Festivalu 2014. godine s filmom “Ida”, a drugi put prošle godine kada je njegov film “Hladni rat” otvorio festival.

Nakon što mu je uručena na nagrada na bosanskom jeziku zapitao se hoće li ili neće čitati govor, nakon čega je dobio ogroman aplauz.

“Gledao sam film ‘Sjećaš li se Dolly Bell’ i tada sam rekao ‘to je moj grad’. I vraćao sam se. Sarajevo posjećujem decenijama. To je grad koje ima komplicirano ali jako srce. U svakom slučaju cijenim što ću uzeti ovu nagradu i ponijeti je sa sobom”, rekao je Pawlikowski.

Paweł Aleksander Pawlikowski poljski je reditelj koji je je većinu svog života živio i radio u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ovaj reditelj je osamdesetih godina počeo raditi dokumentarne filmove za BBC među kojima su “Od Moskve do Pietushkog: putovanje s Benedictom Yerofeyevim”, “Dostojevski na putu”, “Srpska epika”, “Na odmoru s Zhirinovskim”. Za ove filmove Pawlikowski osvojio je brojne međunarodne nagrade.

“Srpska epika” je film koji govori o srpskom nacionalizmu devedesetih godina, a u njemu Radovan Karadžić svira gusle, a ruski pisac Eduard Limonov puca po Sarajevu imao je veliki odjek i pomogao je da se razumiju ratna zbivanja devedesetih.

Neki od njegovih najznačajnijih filmova su “The Woman in the Fifth”, “Ida” i “Cold War”. Za film “Cold War” na Cannes Film Festivalu dobio je nagradu za najboljeg reditelja.

Do sada su ovu počasnu nagradu dobili i Robert de Niro, Angelina Jolie, Lars von Trier, Mike Leigh, Steve Buscemi, Béla Tarr, Benicio del Toro, John Cleese, Oliver Stone…

Regionalne zvijezde na bosanskom ćilimu

Bosanskim ćilimom prošetala su i tri gradonačelnika: Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba i Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice.

Na svečanost otvaranja ceremonije stigli su i Gordana Boban, Pjer i Jasna Žalica, Admir Glamočak, Nikolo Kojo, Danis Tanović, Branko Đurić-Đuro, Tarik i Lejla Filipović, Hanka Paldum, Božo Vrećo, Jelena Veljača, Amra Džeko i mnogi drugi.

Sarajlije, Bosanci i Hercegovci i turisti su na ulicama, šetaju i uživaju u sjaju koji svake godine SFF donese sa sobom.

Istaknimo da će na ovogodišnjem festivalu bit prikazan rekordan broj filmova, čak 270, u 18 različitih programa iz 56 zemalja, od čega će 68 imati svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj