IZRAZIO ŽALJENJE ZBOG RATNE PROŠLOSTI NJEGOVE ZEMLJE! Novi japanski car Naruhito molio za globalni mir

Novi japanski car Naruhito izrazio je u četvrtak duboku žalost zbog ratne prošlosti Japana i molio za globalni mir, ponavljajući riječi svog oca na svečanosti obljetnice japanske kapitulacije u Drugom svjetskom ratu.

Japan's Emperor Naruhito and Empress Masako bow during a memorial service ceremony marking the 74th anniversary of Japan's surrender in World War Two, in Tokyo, Japan August 15, 2019. REUTERS/Kim Kyung-Hoon TPX IMAGES OF THE DAY

Naruhito (59) je postao prvi japanski monarh rođen nakon rata preuzimanjem trona u svibnju. Njegov otac Akihito prepustio je tron u prvoj abdikaciji japanskog cara u dva stoljeća.

“Osvrćući se na dugo razdoblje poslijeratnog mira i prisjećajući se naše ratne prošlosti s dubokim žaljenjem, iskreno se nadam da se ratna razaranja neće ponoviti”, rekao je.

“Zajedno sa svim našim ljudima odajem iskrenu počast svima koji su izgubili svoj život u ratu. I molim se za mir u svijetu i za daljnji razvoj naše zemlje”, rekao je Naruhito, ponavljajući očevu poruku od prošle godine.

Naruhito je unuk Hirohita pod čijim su se zapovjedništvom japanski vojnici borili u Drugom svjetskom ratu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj