KINESKA NARODNA POLICIJA NA GRANICI S HONG KONGOM IZVODI VJEŽBE! Sjedinjene Države zabrinute da bi mogla biti poslana u Hong Kong da uguši prosvjede

Stotine pripadnika kineske Narodne oružane policije (PAP) viđene su kako izvode vježbe na stadionu u Shenzhenu, gradu na granici s Hong Kongom, a američki State Department izrazio je zabrinutost da bi mogli biti poslani u tu autonomnu regiju kako bi ugušili tamošnje prosvjede.

Military vehicles are parked on the grounds of the Shenzhen Bay Sports Center in Shenzhen, China August 15, 2019. REUTERS/Thomas Peter

No zapadni i azijski diplomati u Hong Kongu tvrde kako Peking nema volju poslati PAP ili Narodnooslobodilačku vojsku (PLA) na ulice tog grada.

U četvrtak su primijećene vježbe na stadionu u Shenzenu, a novinar Reutersa koji se nalazio u blizini čuo je uzvike i zvižduke.

Parkirna mjesta stadiona popunjena su sa stotinjak vojnih vozila, uključujući kamione za trupe, blindirane autobuse i džipove te vozila naoružana vodenim topovima.

I kineski državni mediji su nekoliko puta spomenuli vježbe u Shenzhenu.

Global Times, nacionalistički tabloid povezan s Komunističkom partijom, objavio je videosnimku vojnih vozila kako ulaze u grad.

Te novine pišu kako su vozila stigla zbog “vježbi velikih razmjera”, a njihov urednik Hu Xijin je na Twitteru napisao kako je to “jasna poruka prosvjednicima u Hong Kongu”.

State Department je u četvrtak objavio da je veoma zabrinut zbog izvještaja o gomilanju kineskih snaga u blizini granice s Hong Kongom.

Diplomati u Hong Kongu tvrde da je kinesko vodstvo svjesno da bi uvođenje vojske u tu autonomnu regiju uništilo međunarodno povjerenje u model “jedna država, dva sustava” koji je ključan za ulogu Hong Konga kao svjetskog financijskog centra, te da bi to ubrzo dovelo do sankcija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj