‘PODRUČJE BEZ SIGNALA’: Roman Roberta Perišića objavljen u Francuskoj

Francuska  izdavačka kuća “Gaïa” nedavno je objavila nadahnuti roman visokog kvaliteta “Područje bez signala”, koji je prevela Chloé Billan, pod nazivom “Les turbines de Titanic”.

Zagarebacki književnik i novinar Robert Perišić , rođen u Splitu 1969. godine je preveden u cijeloj Europi i u SAD-u. Njegova priča sa posebnim humorom i inteligentnom ironijom prati Olega i Nikolu koji odlaze u mali bosanskohercegovački gradić N. pokrenuti tvorničke turbine, po nalogu izvjesnog Pukovnika.

Piše: Džana Mujadžić

Nastoje pridobiti povjerenje veoma nepovjerljivog, lokalnog življa, sa mnogo cinizma se prividno mire sa socijalističkim idealom bivše Jugoslavije-samoupravljanjem! Samo sve to je bez velikog odijeka i smisla, poput pravljenja turbina za potonuli brod Titanic.

U dvoboju radničke sredine sa miljeom suvremenih financija, tvornica postaje unikatni umjetnički objekt. Iz rasprava izniče političko-poetski roman, koji se lako ne ispušta  iz ruke.

Smještena u Monfortu, izdavačka kuća ‘Gaïa’ oformljena 1991. godine je nastojala povesti čitatelje oko planete Zemlje/Gaja na grčkom/, zahvaljujući posebnim, književnim ostvarenjima. Veliki i gotovo neizvediv program, zamijenila je suženijim i stvarnijim.

Projekt se uobličio, produbio i centrirao pa su skandinavska te balkanska književnost postale specijalnost kuće, sa prisustvom francuskog i engleskog odjela.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj