TRAMP IH NAZVAO NEPRIJATELJIMA JEVREJA! Izrael zabranio ulazak u tu zemlju dvjema muslimankama zastupnicama Kongresa SAD-a

Izraelske vlasti zabranile su ulazak u tu zemlju Rashidi Tlaib i Ilhan Omar, muslimankama koje su zastupnice u Donjem domu američkog Kongresa.

Slikovni rezultat za Rashidi Tlaib i Ilhan Omar

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je da muslimanskim parlamentarkama iz Sjedinjenih Američkih Država nije dozvoljen ulazak u Izrael.

Uporedo s tim, i američki predsjednik Donald Tramp je na Twitteru optužio Tlaib i Omar da su “neprijateljice Izraela i Jevreja” i poručio da im treba zabraniti ulazak u Izrael.

“Ne zabrani li im ulazak, Izrael će pokazati veliku slabost. One mrze Izrael i Jevreje i to je nemoguće promijeniti”, poručio je Tramp.

Trumpove poruke su izazvale žestoke rasprave u američkoj javnosti, a kritičari tvrde da je nedopustivo da predsjednik države poziva drugu državu da kazni njene vlastite građane.

Zastupnice Tlaib i Omar bi naredne sedmice trebale posjetiti Izrael i Palestinu, a taj plan je upitan nakon današnje odluke izraelskih vlasti.

Američki ambasador: Poslanici demokrata nisu planirali balansiranu posetu Izraelu

Američki ambasador u Jerusalemu Dejvid Fridmen podržao je odluku Izraela da zabrani ulazak u zemlju demokratskim poslanicama, uz obrazloženje da one nisu planirale “balansiranu posjetu”, odnosno da nisu planirale da posjete i izraelske i palestinske lidere.

Ambasador je u saopštenju optužio poslanice kojima je zabranjen ulazak u Izrael, da podržavaju “ekonomski rat” protiv Izraela preko bojkota, prenosi Rojters.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj