PRIJE TRIDESET GODINA OTVORENA GRANICA IZMEĐU MAĐARSKE I AUSTRIJE! Dan kada je pala „Gvozdena zavjesa”

Mađarski premijer Viktor Orban i njemačka kancelarka Angela Merkel obilježit će sutra u pograničnom mjestu Šopron, 30. godišnjicu pada Gvozdene zavjese sjećajući se dana kada su prije tri decenije mađarski graničari prvi put dozvolili građanima socijalističke istočne Njemačke da slobodnu prijeđu u Austriju, odnosno na zapad.

Bio je to ključni trenutak koji je najavio značajne promjene u tada ideološki podijeljenoj Evropi, što je par mjeseci kasnije dovelo i do pada Berlinskog zida u novembru 1989. godine.

Prema najavama iz Berlina, Merkelova odlazi u Šopron kako bi iskazala priznanje Mađarskoj na njenoj historijskoj ulozi u ujedinjenju Njemačke, ali i Evrope.

Tog 19. augusta 1989. otvorena je granica između Mađarske i Austrije povodom „Panevropskog piknika” i 700 građana tadašnje Njemače Demokratske Republike iskoristilo je priliku da ode na zapad.

Kancelarka Merkel je u videoporuci objavljenoj na njenom sajtu, rekla da će Njemačka uvijek biti zahvalna Mađarskoj na tome što je doprinijela njemačkom ujedinjenju. Takođe, istakla je, „čudu njemačkog ujedinjanja” doprinijele su i aktivnosti ljudi u Poljskoj i Čehoslovačkoj.

Mađarska je, dodala je, imala hrabrosti da otvori granice i time omogući bhekstvo ljudima iz tadašnje istočne Njemačke koji su željeli da odu. To je bio važan kamen temeljac na putu ka otvaranju zida i njemačkog ujedinjenja, ocijenila je ona.

Ujedinjenje Evrope i prevazilaženje hladnog rata je dovelo je do novog partnerstva sa zemljama srednje i istočne Evrope koje danas zajedno možemo da živimo u EU i NATO, dodala je Merkel.

Podsjetila je da su događaji od prije 30 godina mnogim ljudima, pa i njoj samoj, promijenili život.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj