TANKER I POSADA SLOBODNI JER EU I BRITANIJA NISU UVELE SANKCIJE IRANU! Gibraltar odbio zahtjev SAD-a za izručenje iranskog tankera

Vlasti Gibraltara odbile su i ponovljeni zahtjev Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u kojem se od te britanske regije traži da ne oslobađa zaplijenjeni iranski tanker.

Vrhovni sud Gibraltara ranije je donio oslobađajuću presudu za iransku posadu i tanker koji su zarobljeni 4. jula, zbog toga što su prevozili gorivo za Siriju.

Vlasti Gibraltara danas su saopćile da će tanker biti pušten na slobodu jer Velika Britanija i Europska unija nisu, po uzoru na SAD, uvele sankcije Iranu.

Vlasti SAD su tražile da im Gibraltar izruči iransku tanker, ali već danas bi nova posada trebala stići na Gibraltar kako bi brod slobodno zaplovio u još neotkrivenom pravcu.

Britanske vlasti na Gibraltaru su početkom jula zaplijenile iranski tanker pod optužbom da krši embargo o zabrani transporta robe u Siriju.

Iranske vlasti su tražile hitno oslobađanje posade i tankera te su zaprijetile da će odgovoriti istom mjerom.

Iranska mornarica je 19. jula u Hormuškom tjesnacu zaplijenila britanski tanker “Steno Impero“, nakon čega je Velika Britanija poslala dodatne snage u tu regiju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj