U NJEMAČKOJ ŠOKIRANI SKANDALOZNIM ISTUPOM HRVATSKE DIPLOMATKINJE U BERLINU: „Objavljivala ultradesne, homofobne i ksenofobne stavove, vrijeđala Angelu Merkel…“

Skandal s rasističkim i antinjemačkim postovima na Facebooku hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević postao je tema i u medijima njemačkog govornog područja.

Mađarević je na svom profilu na Facebooku zagovarala “bijelu Europu”, izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojedobno je u jednom autorskom tekstu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamjerila “nedostatak vlastite kulture”. 

Njemačka televizija ZDF izvještava da je “rasistički post hrvatske diplomatkinje izazvao pozornost” te dodaje kako se hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova oštro ogradilo od stavova svoje diplomatkinje. Pozvana je na razgovor u Ministarstvo.

“Slučaj dobiva na važnosti zbog toga što Hrvatska početkom godine preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije”, konstatira ZDF.

ZDF ističe da se Mađarević prvo branila izjavom kako ima pravo na svoje konzervativne stavove, da bi onda, dan nakon toga, ustvrdila kako joj je profil hakiran, ali da to proturječi činjenici da je duže vrijeme objavljivala “ultradesne, homofobne i ksenofobne stavove”. Navodi i da je Mađarević “vrijeđala Angelu Merkel”.

O skandalu s rasističkim postovima hrvatske diplomatkinje izvještavaju i tjednik Stern, poslovni dnevnik Handelsblatt, lokalni list Neue Dresdner Nachrichten i mnogi drugi.

O ovoj blamaži hrvatske diplomacije članke su objavili i austrijski mediji.

Austrijski iznimno čitani tabloid Kronen Zeitung piše o “mržnji na Facebooku” te da je “hrvatska diplomatkinja izazvala dramu u Berlinu” svojim postom o “čistoj i autentičnoj Europi” koja je “bijela Europa”. Kronen podsjeća da je Mađarević početkom godine imenovana prvom tajnicom hrvatske ambasade u Berlinu.

Der Standard ne vjeruje priči o hakiranju profila

Der Standard pak konstatira da su “rasistički stavovi hrvatske diplomatkinje u Berlinu izazvali uznemirenost” te ističe da se od Mađarević hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova distanciralo.

“Prvo obrana svojih stavova, onda navodno hakiranje”, ironizira Der Standard promjenu priče Elizabete Mađarević koja je prvo rekla da ima pravo izjavljivati takve stvari, da bi sutradan ustvrdila kako je žrtva hakiranja i da se preko nje napada vlada.

(Global CIR/ Index)

Komentiraj