ISPOVIJEST MLADOŽENJE KOJEM SU BOMBAMA RAZNIJELI SVATOVE: ‘Nikad više u životu neću vidjeti sreću’

U subotu poslijepodne bombaš samoubojica je u Kabulu upao na vjenčanje te ubio 63 i ranio 182 osobe. Među poginulima su i brojni članovi obitelji mladoženje Mirwaisa Elmija, koji je dao intervju afganistanskim medijima. Kaže kako je “izgubio nadu” nakon smrtonosnog napada kojeg su on i mlada preživjeli.

Mirwais Elmi 26, an Afghan groom who survived a suicide attack at his wedding reception on Saturday night, reacts during an interview at his house in Kabul, Afghanistan August 19, 2019.REUTERS/Mohammad Ismail

U razgovoru za Tolo News, prisjetio se kako je pozdravio nasmijane goste u napunjenoj svadbenoj dvorani, da bi nekoliko sati poslije gledao njihova tijela.

Moja obitelj i mladenka su u šoku, ne mogu čak ni govoriti. Moja mladenka se svako malo onesvijesti. Izgubio sam nadu. Izgubio sam brata, izgubio sam prijatelje, izgubio sam rodbinu. Nikad više u životu neću vidjeti sreću. Ne mogu ići na sprovode. Osjećam se vrlo slabo… Znam da ovo neće biti posljednja patnja Afganistanaca, patnja će se nastaviti”, rekao je Elmi.

Mirwais Elmi 26, an Afghan groom who survived a suicide attack at his wedding reception on Saturday night, reacts as he greets with his relative in his house in Kabul, Afghanistan August 19, 2019.REUTERS/Mohammad Ismail

Eksplozija usred slavlja

Mladenkin otac rekao je afganistanskim medijima da je u napadu poginulo 14 članova njegove obitelji. Jedan od gostiju, 23-godišnji Munir Ahmad iz bolničkog je kreveta opisao nemile scene.

Svatovi su plesali i slavili kad se dogodila eksplozija. Nakon eksplozije, nastao je potpuni kaos. Svi su vrištali i plakali za svojim najmilijima”, rekao je Ahmad agenciji AFP.

Mirwais Elmi 26, an Afghan groom who survived a suicide attack at his wedding reception on Saturday night, reacts outside his house after an interview, in Kabul, Afghanistan August 19, 2019.REUTERS/Mohammad Ismail

Dvije bombe

Tzv. ‘Islamska država’ je preuzela odgovornost za napad. U njihovoj izjavi stoji da je jedan od njenih boraca raznio “veliko okupljanje”, dok je drugi “detonirao parkirano vozilo natovareno eksplozivom” u trenutku kada su stigle hitne službe.

Brojni dužnosnici osudili su ovaj napad. Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani opisao ga je “barbarskim činom”. Optužio je talibane da “pružaju platformu teroristima”. No, oni su osudili napad koji se dogodio u četvrti u kojoj žive uglavnom šiiti, koji su česta meta militantnih skupina, kojima.

Afghan men offer funeral prayers over the coffins of the victims of a blast in a wedding in Kabul, Afghanistan August 18, 2019. REUTERS/Mohammad Ismail

Mirovni pregovori sa SAD-om

Talibani su već neko vrijeme u pregovorima s SAD-om. Posljednji razgovori vođeni su u Dohi, a obje strane potvrdile su napredak, piše BBC. Jučer je Donald Tramp medijima potvrdio da pregovori dobro napreduju: “Imamo vrlo dobre razgovore s talibanima. Imamo vrlo dobre razgovore s afganistanskom vladom.”

Još na početku svog mandata Trump je rekao kako želi povući američke trupe iz Afganistana. Ondje je trenutno 14.000 američkih vojnika koji su dio NATO-ove misije. Eventualni dogovor bi uključivao postupno povlačenje postrojbi u zamjenu za jamstva talibana da militantne skupine neće koristiti Afganistan za napad na američke ciljeve.

Talibani pregovaraju i s afganistanskom vladom o uspostavi mira, pa i mogućem prekidu vatre. No, militanti odbijaju pregovore s njima dok se ne utvrdi raspored povlačenja američkih snaga.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj