JOŠ JEDNOM PRUŽILA PODRŠKU INTEGRACIJSKIM PROCESIMA! Evropa će biti potpuno ujedinjena tek kada se i zapadni Balkan pridruži EU

Evropa će biti potpuno ujedinjena kada se i zapadni Balkan pridruži EU, rekla je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkelova je izjavu dala u pograničnom mađarskom gradu Šopron, prvom u kojem je prije 30 godina uklonjena “gvozdena zavjesa”, prenosi Srna.

“Ukoliko stvari posmatrate geostrateški i pogledate mapu onda će Evropa istinski biti ujedinjena sa državama zapadnog Balkana”, naglasila je ona u obraćanju novinarima u Šopronu.

Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija imaju status kandidata dok su BiH i Kosovo potencijalni kandidati.

Merkel i Orban optimistični zbog nove politike EU o migracijama

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Mađarske Viktor Orban u ponedjeljak su razgovarali o mogućim rješenjima migrantske krize i izrazili podršku zajedničkoj politici Evropske unije o migracijama.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj nakon sastanka u mađarskom gradu Sopronu, kazala kako je Ursula von der Leyen, koja je izabrana za predsjednicu Evropske komisije, već počela razgovore sa zemljama članicama EU o “novom početku“, kada je riječ o migracijama.

Mnogo je toga zajedničkog kada govorimo o borbi protiv uzroka migracije ili razvojnoj pomoći Africi”, rekla je Merkel pozdravljajući sporazum o readmisiji izbjeglica koji je 2016. između Turske i EU postignut u cilju zaustavljanja nepravilnih migracija.

Dodala je kako postoje razlike među članicama EU-a u tome kako podijeliti teret novih tražilaca azila.

”Postoje razlike, to je važno. Ali kako bismo riješili osnovne probleme, moramo početi s pitanjima o kojima dijelimo zajednička stajališta i pokušati prevazići razlike“, smatra Merkel.

Orban je kazao kako dijeli optimistični stav s kancelarkom Merkel kada kaže da buduća predsjednica komisije nudi novu priliku.

Podsjetio je i kako se nedavno sastao s Ursulom von der Leyen.

“Sada vidim da umjesto starih nesuglasica, diskusija može početi u novoj atmosferi i to je veoma ohrabrujuće“, smatra Orban.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj