MEĐUNARODNI POREDAK JE U PROCESU PRESTROJAVANJA! Makron traži novu „arhitekturu bezbjednosti i povjerenja” između EU i Rusije

Predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao je pred Vladimirom Putinom da je za približavanje Evropske unije i Rusije, pozivajući da se nađe „povjerenje” u međunarodni poredak koji je „u prestrojavanju”.

Pregovori Putina i Makrona iza zatvorenih vrata

Uprkos „nesporazumima posljednjih decenija, raspravama o odnosu sa Zapadom”, Rusija „jeste evropska” i „moramo da ponovo pronađemo arhitekturu bezbjednosti i povjerenja između Evropske unije i Rusije”, rekao je francuski šef države dočekujući svog ruskog kolegu u ljetnjoj rezidenciji na jugu Francuske, prenijela je agencija AFP.

Radio slobodna Evropa očekuje da će razgovor biti usmjeren na obnavljanje pregovora o okončavanju sukoba ukrajinskih i snaga separatista koje Moskva podržava na istoku Ukrajine. Makron koji je 2017. godine razgovarao s Putinom u Versajskoj palati kod Pariza, ovog puta ga je dočekao ljetnjoj rezidenciji – Tvrđavi Breganson, u blizini sela Borm-le-Mimoza.

Prilika za mir

Na početku sastanka, Makron je rekao da se nada da  razgovor sa Putinom dovesti do četverostranog samita o krizi u Ukrajini tokom narednih nedjelja, navodeći da postoji „prava prilika” za mir.

Ruski predsjednik je izrazio podršku „normandijskom formatu” za pregovore čiji je cilj zaustavljanje ukrajinskog sukoba i angažovanje Francuske, Njemačke, Ukrajine i Rusije. Ali rekao je da su mu telefonski razgovori sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim dali samo „oprezne” razloge za optimizam.

Makron je rekao da će s Putinom takođe razgovarati o smirivanju napetosti povodom nuklearnog programa Irana, o sukobu u Siriji i pitanja kontrole naoružanja. Francuski predsjednik pozvao je na poštovanje slobode govora i fer izbora u Rusiji.

Savetnik Kremlja za spoljnu politiku Jurij Ušakov rekao je da se dijalog Moskve i Pariza „intenzivirao” posljednjih mjeseci i da je Putinova posjeta Francuskoj „logičan nastavak” njegovih kontakata s Makronom, prenosi Beta.

Makron je u junu najavio da planira da ugosti Putina „da bi istražio sve oblike saradnje na ključnim temama destabilizacije ili sukoba, bez naivnosti, ali i bez zatvaranja vrata”.

Rusija je anektirala ukrajinski region Krima u martu 2014. Ubrzo potom, Moskva je započela podršku separatistima u istočnim ukrajinskim regionima Donjeck i Luhansk. „Mape puta” za prekid vatre objavljene kao dio sporazuma iz Minska – u septembru 2014. i februaru 2015. – doprinijele su smanjenju borbi u istočnoj Ukrajini, ali ih nisu zaustavile.

Putinova posjeta južnoj Francuskoj dolazi nekoliko dana prije no što se Makron i drugi svjetski lideri okupe u gradu Biaricu 24. i 26. augusta na samitu grupe sedam (G7). Ta grupa okuplja Francusku, Veliku Britaniju, Kanadu, Njemačku, Italiju, Japan i Sjedinjene Države. Rusija je bila dio onoga što se zvalo G8, ali je izbačena zbog aneksije Krima.

U tvrđavi Breganson, Putin je rekao da Rusija „neće odbiti” da radi u prethodnom formatu G8 i dodao: „Bilo kakvi kontakti s našim partnerima, u bilo kojem formatu, su korisni” -zaključuje Radio Slobodna Evropa.

Putin: Nema rizika od radijacije posle eksplozije u Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da ne postoji rizik od povećanog nivoa radijacije nakon eksplozije na poligonu za vojne probe na sjeveru Rusije, 8. augusta, kada je poginulo pet osoba.

Obraćajući se medijima zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom uoči bilateralnog sastanka, Putin je rekao da će svi povrijeđeni i stradali u eksploziji dobiti državna odlikovanja, prenosi Rojters.

On je dodao da su preduzete sve neophodne bezbjednosne mjere naglasivši da ne postoji rizik od radijacije.

Norveška agencija za nuklearnu bezbjednost nedavno je saopštila da analizira male količine radioaktivnog joda otkrivenog na sjeveru Norveške posle eksplozije tokom raketnog testa u Rusiji, prenosi Tanjug.

Agencija je saopštila da je radioaktivni jod otkriven u njenoj stanici za filtraciju vazduha u Svanhovdu kod ruske granice.

Uzorci su prikupljeni u periodu od 9. do 12. augusta, dok se incident dogodio u regionu Arhangelsk na severu Rusije 8. avgusta.

Rusija je u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petoro ljudi.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] MEĐUNARODNI POREDAK JE U PROCESU PRESTROJAVANJA! Makron traži novu „arhitekturu bezbjednosti i p… […]

Komentiraj