Njemačka: Prihvaćena djeca pripadnika DAIŠ-a iz Sirije

Četvero djece čiji su njemački roditelji bili pripadnici oružane grupe DAIŠ u Siriji, među kojima je bolesna beba, predano je danas Njemačkoj, saopćili su njemački ministar vanjskih poslova Haiko Mas (Heiko Maas) i kurdska administracija na sjeveroistoku ratom zahvaćene zemlje.

Djeca su bila u kampovima u Siriji s još 70.000 žena i djece, od kojih su mnogi stranci, a svi su došli s teritorija koje je kontrolirao DAIŠ. Dvoje od četvero njemačke djece su siročići, prenose agencije. Jedno od djece je šestomjesečna bolesna beba, čija je majka dala odobrenje kurdskim vlastima da je predaju Njemačkoj.

Djeca su predana na granici Sirije s Irakom u prisustvu zvaničnika njemačkog Ministarstva vanjskih poslova. Šef njemačke diplomatije izrazio je zahvalnost što četvero djece više nije u Siriji i najavio da će Njemačka nastaviti raditi na tome da još djece izađe iz te zemlje.

– To su većinom vrlo mala djeca, a njihov smještaj je daleko od dobrog. Oni nisu odgovorni za ono što su radili njihovi roditelji – rekao je Mas.

Njemačka je posljednja evropska država koja je počela provoditi repatrijaciju djece čiji su roditelji pripadnici DAIŠ-a. Ta zemlja je preuzela pojedinu djecu pripadnika DAIŠ-a osuđenih u Iraku, ali ovo je prvi put da je preuzela djecu iz Sirije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj