GEOPOLITIČKI ZEMLJOTRES U NAJAVI! Tramp podržava povratak Rusije u grupu G8

Američki predsjednik Donald Tamp izjavio je da bi definitivno podržao povratak Rusije u Grupu osam svjetskih ekonomskih sila (G8). Tramp je u obraćanju medijima u Bijeloj kući izjavio da bi bilo mnogo prikladnije da se Rusija pridruži G7 i učini je ponovo grupom G8.

“Budući da ga je Putin nadmudrio, predsjednik Barack Obama mislio je da nije dobro imati Rusiju u grupi, pa ju je želio van. Treba ponovo biti G8 jer o svemu što smo pričali ima veze s Rusijom”, rekao je Tramp i dodao da bi podržao prijedlog da se Rusiji vrati članstvo u grupu najvećih svjetskih ekonomija.

‘Rusi pametniji od Obame’

“Kao što znate, dugo je postojala skupina G8 i predsjednik (Barack) Obama više nije želio Rusiju jer su oni bili pametniji od njega”, rekao je.

Rusiji je 2014. godine ukinuto članstvo u grupi zbog njene ilegalne aneksije Krimskog poluostrva u Ukrajini.

Ovo nije prvi put da je Tramp pozvao na povratak Rusije u grupu. On je to još jednom učinio na samitu G7 u junu, ali su njegov prijedlog odbacile Kanada i Njemačka, koje se protive ruskom povratku u grupu sve dok traje aneksija Krima.

Lideri grupe G7 ponovo će sastati 24. i 25. augusta u francuskom primorskom gradu Biarritzu. Podsjećamo, izjava Donalda Trampa dolazi tek dan nakon što su se ruski predsjednik i njegov francuski kolega susreli kako bi razgovarali o poboljšanju odnosa EU i Rusije, ali i o drugim važnim temama od globalnog značaja!

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj