ODABRANA LOKACIJA NOVOG GLAVNOG GRADA INDONEZIJE! Premještanje administracije koštat će oko 33 milijarde dolara, a u cijenu su uključeni uredi za novu vladu te domovi za oko 1.5 miliona državnih službenika!

Indonezija će izgraditi novi glavni grad u provinciji Istočni Kalimantan na otoku Borneu, citirali su u četvrtak mediji ministra prostornog planiranja Sofyana Djalila.

Predsjednik Joko Widodo prošle je sedmice formalno predložio parlamentu premještanje glavnog grada iz Džakarte, prenapučenog i zagađenog grada s 10 miliona ljudi na Kalimantan.

Indonezijska strana Bornea ima pet provincija, poznatih po svojim tropskim šumama, orangutanima i zalihama ugljena.

“Da, Istočni Kalimantan, ali ne znamo još gdje točno”, rekao je Djalil za medij Detik.com kada su ga upitali je li Istočni Kalimantan odabran za mjesto novog glavnog grada.

Vlada ima tri hiljade hektara zemljišta u provinciji za prvu fazu razvoja, rekao je Djalil medijima.

Glavni grad mora biti na obali

Mediji su nagađali da će Widodo odabrati područje Bukit Soeharto na Istočnom Kalimantanu ili grad Samboju za novi centar administracije.

Bamband Brodjonegoro, vođa nacionalne agencije za razvojno planiranje, Bappenas, nedavno je rekao da za bolju povezanost na arhipelagu, glavni grad mora biti grad na obali.

“Vlada još nije donijela odluku o novoj lokaciji glavnog grada”, rekao je Kennedy Simanjuntak, zamjenik direktora Bappenasa.

Premještanje središta administracije koštalo bi oko 33 milijarde dolara, a u tu su cijenu uključeni uredi za novu vladu te domovi za oko 1.5 miliona državnih službenika čiji se dolazak očekuje do 2024., navodi agencija Bappenas.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj