STRADALE RUSE IPAK JE UBILA RADIJACIJA! ‘Tajni agenti uništili su sve dokumente o eksploziji’; znači li ovo da Rusija razvija zloglasni ‘Burevestnik’

Dvojica ruskih znanstvenika stradalih u misterioznoj eksploziji tijekom testa nuklearnog oružja navodno su umrla od trovanja zračenjem, a ne od eksplozije, prenosi Daily Mail. Nakon eksplozije ranije ovog mjeseca u bazi u selu Nionoksa, otvorenoj 1954., specijaliziranoj za pokuse projektila ruske flote i posebice balističke projektile, u kojoj su poginula petorica specijalaca, izmjereno je zračenje 16 puta veće od normalnog.

Na dan eksplozije, 5. kolovoza, gole i zamotane u prozirne plastične vreće tri žrtve stigle su u regionalnu kliničku bolnicu u Arkhangelsku, blizu Arktičkog kruga. Oko 60 pacijenata stiglo je na liječenje, ali liječnicima je prešućeno kako su se muškarci ozlijedili. Rečeno ima je samo da je došlo do eksplozije, navode lokalni mediji.

Velika doza zračenja

Pokazalo se da dvoje poginulih nije stradalo zbog ozljeda od eksplozije, već od radijacijske bolesti prije nego što su mogli biti odvedeni na liječenje u Federalni medicinski i biofizički centar Burnazjan u Moskvi, navodi ruski list Novaya Gazeta. Neimenovani službenik koji radi na mjestu događaja rekao je za te novine da su pacijenti stigli s vrlo visokom dozom zračenja.

“Dvoje pacijenata nije stiglo do aerodroma i umrli su. Doza zračenja bila je vrlo visoka, a simptomi radijacijske bolesti rasli su svakih sat vremena”, rekao je i dodao da se nekoliko žrtava žalilo na trnce na licu i u rukama. “Liječnici i medicinske sestre koristili su sapunske otopine za dekontaminaciju. Medicinsko osoblje imalo je samo maske za zaštitu lica.”

Naknadno je jednom liječniku u mišićnom tkivu ustanovljeno postojanje cezija-137, radioaktivnog izotopa koji je nusprodukt nuklearnog cijepanja urana-235, navode ruski mediji. Iako je rusko ministarstvo obrane tvrdilo da su smrtno stradale samo dvije osobe, ruska atomska agencija Rosatom je priopćila kako su petorica njezinih radnika poginula kad su odbačeni s morske platforme u vodu.

Test nuklearne rakete

Rosatom je također potvrdio da je u eksploziji uništen uređaj koji koristi “izotopske izvore goriva na jedinici za tekući pogon.” Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov priznao je da se u vrijeme eksplozije testirala ‘nuklearna raketa’. Međutim, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov tvrdio je da nesreća nema baš nikakve veze s testiranjem nuklearnog oružja.

Agenti ruske sigurnosne službe FSB natjerali su bolničko osoblje, uključujući i starije liječnike, da potpišu sporazum o neotkrivanju podataka, navodi Moscow Times. Navodno su tajni agenti uništili podatke koji se tiču žrtvi eksplozije. Eksplozija je izazvala zabrinutost da Kremlj razvija prototip oružja koje je Rusija nazvala “Burevestnik” (“Skyfall”), krstareću raketu na nuklearni pogon. Ipak, to nije potvrđeno, no američki nuklearni stručnjaci tvrde da je eksplozija uzrokovana testom te rakete.

Anne Pellegrino, znanstvena suradnica u Centru James Martin, rekla je njemačkoj radioteleviziji Deutsche Welle: “Naša je operativna teorija da je došlo do katastrofalne pogreške neke vrste tijekom testiranja ruske krstareće nuklearne rakete. Zovu je Burevestnik, ali NATO je naziva Skyfall.”

Pokop u tajnom gradu

Tajanstveni incident doveo je do povećanog zračenja u obližnjem gradu Severodvinsku, prema izvješćima nakon eksplozije. Tijela žrtava u početku su bila izgubljena, ali su kasnije pronađena. Ispraćaj svih ubijenih trebao je biti u tajnom zatvorenom nuklearnom istraživačkom gradu u Sarovu, gdje je strancima zabranjen pristup.

Prema jednoj verziji priče, do raketne nesreće došlo je dok su znanstvenici radili na nuklearnom motoru smrtonosne krstareće rakete Burevestnik s “neograničenim dometom” koja je dobila nadimak “Leteći Černobil”. Jedan od mrtvih je Jevgenij Korotajev (50), vodeći inženjer elektronike i također popularni DJ, čija je druga supruga prije sedam mjeseci rodila blizanke.

Kao i drugi poginuli radio je za klasificirani Institut eksperimentalne fizike sa sjedištem u Sarovu, 378 kilometara istočno od Moskve, poznatom kao Arzamas-16 u sovjetsko vrijeme, piše Daily Mail.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj