TREBAMO DJELOVATI PREVENTIVNO! Zvizdić: Javnost mora znati da li neko priprema crnogorski ili makedonski scenarij za BiH i ko su mete!

Postaje izvjesno da vlast u BiH neće biti formirana do 5. septembra, kada prestaju važiti Principi za formiranje vlasti u BiH. Nepoštivanjem Ustava BiH, zakona te odluka Predsjedništva BiH i Strategije vanjske politike, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je na putu da “sruši” potpisani sporazum.

Kamen spoticanja ostaje Godišnji nacionalni program (ANP), čije prihvatanje i slanje u sjedište NATO-a u Briselu opstruira upravo Dodik. O formiranju vlasti, slanju ANP-a te posljedicama nepoštivanja vladavine zakona govorio je Denis Zvizdić, još uvijek predsjedavajući Vijeća ministara BiH i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Govoreći o obavezi međunarodne zajednice da reaguje na situacije poput aktuelne, Zvizdić je istakao:

-Naravno da međunarodna zajednica, u pozitivnoj namjeri i u skladu sa međunarodnim pravom, ima obavezu i odgovornost prema BiH kao međunarodno priznatoj državi, u cilju jačanja njenih demokratskih kapaciteta, očuvanju mira i stabilnosti, unapređenju unutrašnje konsolidacije i reintegracije i ubrzanju njenih integrativnih procesa. Zbog toga međunarodna zajednica, odnosno prijatelji BiH i na zapadu i na istoku, trebaju djelovati u istoj mjeri u kojoj antibosanske snage žele da ospore suverenitet, teritorijalni integritet, međunarodnopravni subjektivitet BiH, kao i zakonski utemeljenu euroatlantsku perspektivu.

Da budemo do kraja jasni, pomoć i podrška prijatelja je dobrodošla, ako je dobronamjerna, ako vodi ka rješenjima i ako poštuje Ustav, suverenitet i integritet BiH. Svaki drugi prijedlog, poput ovog zadnjeg koji je iznio Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, o teritorijalnom preustroju BiH isključivo na etničkom principu predstavlja arogantno, nedobronamjerno i paternalističko miješanje u unutrašnje stvari BiH, i zbog toga je potpuno neprihvatljiv. Istovremeno, predstavlja vrlo providnu namjeru da se ratni ciljevi ostvare umotani u oblandu zaštite ravnopravnosti i kroz “federalizaciju” BiH. To se, sasvim sigurno, neće dogoditi, jer će BiH ići ka daljoj reintegraciji, a ne bilo kakvoj dezintegraciji. 

Zato očekujem da predstavnici OHR-a, ureda EU u BiH, kao i zemlje članice PIC-a, zatraže i od Dodika detaljno obrazloženje njegovih izjava da je “spreman ići do kraja” i da bi se u BiH “mogao dogoditi crnogorski i makedonski scenario”, jer je riječ o krajnje neodgovornim, tendencioznim i vrlo opasnim izjavama koje su direkno uperene protiv integriteta BiH, njenih institucija i građana. Javnost mora znati odgovore na pitanja: da li neko već priprema crnogorski ili makedonski scenario za BiH, na koji način će se taj plan realizirati, šta će biti povod, a šta je uzrok i koji su krajnji ciljevi, koje javne ličnosti i institucije će biti mete, obzirom da je poznato da je u Crnoj Gori to bio Parlament i predsjednik Đukanović, a u Makedoniji premijer Zaev, itd.

Dakle, situacija je složena, jer su ovakve politike kratkovidne i destruktivne i zato je neophodno djelovati preventivno, jer kako kaže jedna poslovica: “Od mnogo sitne kiše, moze nastati poplava”. Ipak, smatram da će u budućnosti prevladati razum i da će se odustati od bilo kakvih projekata etnocentrizma i hegemonizma. Vrijeme tutorstva susjednih zemalja je nepovratno prošlo, dok će recidive koji još postoje, izbrisati dalja i nezaustavljiva demokratizacija našeg društva i vladavina domaćeg i medjunarodnog prava, kako u BiH tako i u regionu. Zato se trebamo okrenuti unutrašnjem dijalogu i konsolidaciji, i graditi BiH kao demokratsku državu i prostor mira i prosperiteta, kazao je Zvizdić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj