DODIK ZATRAŽIO NOVU SJEDNICU PREDSJEDNIŠTVA, TRAŽI IMENOVANJE TEGELTIJE! Džaferović i Komšić jedinstveni: Ništa od imenovanja bez ANP-a!

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poslao je zahtjev za zakazivanje nove sjednice Predsjedništva, tačnije održavanje, raniej otkazane vanredne sjednice u vezi imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara za predjsedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Dodik svoj zahtjev pravda činjenicom da su u Sekretarijat Predsjedništva BiH danas stigli zvanični akti Centralne izborne komisije i Državne agencije za istrage i zaštitu, kojima je potvrđeno da ne postoje zakonske prepreke koje mogu utjecati na imenovanje Tegeltije za mandatara za Vijeće ministara.

“S obzirom na potpisane principe za formiranje vlasti od 5. augusta t eprecizno utvrđen rok od 30 dana, zahtjevam održavanje odgođene vanredne sjednice Predsjedništva BiH i predlažem da to bude 27. augusta u 13 sati na kojoj bi bila tačka dnevnog reda “imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara”, navodi Dodik u pismu Komšiću i Džaferoviću.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović  oglasio se povodom najavljene sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda imenovanje mandatara za novi saziv Vijeća ministara. 

– Moj stav ostaje nepromijenjen. Bez poštivanja svih zakona i preuzetih međunarodnih obaveza BiH, što uključuje i slanje ANP-a, nijedan kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neće dobiti moju podršku. Dakle, ako nema slanja ANP-a, nema ni mandatara – kazao je Džaferović.

“Postupat ću po zakonu, poštujući ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH, a koje se u ovom konkretnom slučaju tiču NATO integracija. Prema tome, sjednica će biti kad se ispune zakonski uvjeti za to. Ponavljam, onakvim stavom, Dodik žrtvuje Tegeltiju”, rekao je Komšić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj