HLADNI RAT JE U POREĐENJU SA OVIM BIO DJEČIJA IGRA! Kako je bivši agent KGB-a, Vladimir Putin, omogućio veliki povratak ruskih špijuna?!

Putinovi suvremeni špijuni trenutno protiv zapadnih zemalja umnožavaju  akcije klasične špijunaže, ali i dobro isplaniranih ubojstava, informatičko piratstvo, dezinformacije i miješanje u političke i društvene događaje. ‘Car iz Kremlja’ tvrdi da je to taktika odbrane protiv ‘neprijateljske agresije moćnika’.

Odbrana od Zapada?

Hladni rat je u usporedbi sa novim načinima odbrane ruskih interesa bio dječija igra!

 Rečenicu je izgovorilla Ana Chapman, mlada 37-godišnja Ruskinja i iskusna špijunka. Kćerka visokog službenika KGB-a, Ana koja se zapravo preziva  Kusčenko djelovala je najprije u Velikoj Britaniji, gdje se udala za poslovnog čovjeka po imenu Chapman, otišla je u SAD kao uposlenica ruske vanjske Obavještajne službe. Uhvaćena u New Yorku u lipnju 2010 godine zajedno sa 9 drugih špijuna pa zamijenjena  za cetvoricu Rusa, optuženih za špijuniranje u korist SAD-a. Odlikovana po povratku u Moskvu, postala je tv zvijezda i top model.

Piše: Džana Mujadžić

Ana nastavlja hvaliti Putina koji, po njezinim riječima, brani svoju zemlju od ‘zapadnih neprijatelja’: ‘Uskoro će biti  nemoguće izazivati Rusiju, bez velikih poslijedica’, izjavila je ova zeleonooka trenutna ruska Mata Hari.

“Novi hladni rat” nije fantazma: 4. ožujka 2018. godine, Sergej Skripal, nekadašnji oficir vojne obavještajne službe i dvostruki agent, prinuđen napustiti Moskvu koju je zamijenio Londonom, bio je sa kćerkom žrtva pokušaja trovanja u svom obitavalistu u Salsburyju.

Novičok, neurotoksik sovjetskog porijekla, uputio je britanske vlasti da iza svega stoji GRU, ruska vojna obavještajna sluzba. Dva agenta tog servisa su identificirani kao mogući komandosi  čiji je zadatak bio “eliminacija izdajice Skripala”!  Velika Britanija i 15 zapadnih zemalja su kao odgovor, poslali kući oko stotinu ruskih “diplomata”, za koje se sumnjalo da su spijuni.

U jesen 2018 godine, nizozemske tajne službe su objavile kako su pola godine ranije uhvatili četiri ruska agenta iz redova GRU-e, kako analiziraju računare Organizacije za zabranu kemijskog oružja u Haagu. Dvojica su tražena u Švicarskoj i SAD-a za informatičke “hackinge” međunarodnih sportskih institucija. Djelovali su u svjetskoj Agenciji protiv dopinga u Lausanne i u jednom laboratoriju u predgrađu Berna. Zahvaljujući regrupaciji dokumenata, ruski i britanski novinari uspjeli su demaskirati 300 ostaih agenata GRU-e, potvrdivši povećane aktivnosti Putinovih špijuna, sve borbenijih, neustrasivijih i manje opreznih.

Već nekolliko godina, Moskva je osumnjičena za vođenje operativnih špijunskih akcija visoke razine.Osim ovih dosijea, prišiva im se duga lista ubojstava političara opozicije, kao i precizni informatički napadi protiv Estonije, Gruzije i Ukranjine te pokušaj miješanja u izbore  u Velikoj Britaniji, objema Amerikama i Francuskoj uz nedozvoljeno financiranje krajnje desnih populističkih partija širom Europe.

Jahači apokalipse

Novi Hladni rat ima jednog meštra: Vladimira Putina! Bivši oficir KGB-a, odabran 1999. godine za nasljednika Borisa Jelcina, odmah po dolasku na vlast sljedeće godine je ocijenio kako je Rusija “posramljena i uvrijeđena” od strane Zapada zbog disolucije SSSR-a 1991. i ugrožena napredovanjem NATO-a sve do Poljske. On je taj koji će joj vratiti moć i veličinu?

Galska profesorica Françoise Thorm, koja na SD Sorbonne predaje historiju je kategorična: ‘Putin je ostao KGB-ovac. Upotrebljava brutalne metode i nasilništvo za ostvarenje planova. Autorica veoma čitanog djela “Razumijeti putinizam” u izdanju kuće “Desclée de Brouwer”, profesorica Thorm često citira prvog čovjeka Rusije: ‘Postoje tri načina ponašanja prema neposlušnima – ucjena, vodka i prijetnja ubojstvom’.

Nanovo izabran 2012. godine nakon pauze koju je osigurao njegov “narednik” Medvedev, zatim nanovo 2018., Putin vlada Kremljom okružen istomišljenicima  pod uticajem neosovjetizma, svi nazvani “silovki”, sokolovi sigurnosne sluzbe. Među njima Nikolaj Patručev, nekadašnji član KGB-a koji upravlja Vijećem za nacionalnu sigurnost, smatran je velikim nacionalistom poput Vladimira Surkova. Obojica pomažu Putinu da čvrsto drzi tri glavne obavještajne službe: FSB, unutrašnji kojom upravlja Aleksandar Bortnikov, također historijski KGB-ovac koji umije odstraniti opozante i sasjati se i u inozemstvu  sa svojim cyber špijunima;  SVR-vanjska sluzba pod vodstvom Sergeja Naruckina, koja sakuplja obavještenja špijuna poput lijepe Chapman i najzad GRU, služba vojnog obavještavanja koju dirigira Igor Koborov, specijaliziran za agresivne napade informatičkog piratskog djelovanja i ubojstva “neprijatelja Rusije”.

Šefovi obavještajnih službi se često ne slažu i njihovi odnosi često stagniraju, ali Putin spretno osigurava osobno liderstvo : ‘Vođe različitih obavještajnih službi mu unaprjeđuju političke ciljeve, utičući na rad i mišljenje zaposlenih u njima’, objašnjava Mark Galeotti, istrazitelj Royal United Services Institutea u Londonu. Autor knjige “Russian Political War” u izdanju “Routledge”, smatra da je ruska vizija određena mišljenjem autoriteta koji nameću tvrdnju kako Zapad želi nestanak Rusije pa su sva sredstva dozvoljena da se to ne ostvari. Posebno napadi i smaknuća. Špijuni su obučeni upotrijebiti “sve aktivne mjere” za slabljenje zapadnih zemalja.

‘To ostvaruju svim mogućim sredstvima, posebno propagandom u medijima poput RT ili Sputnika, ali i tajnim i asimetričnim metodama’, komentira Mark Galeotti.

Na svim frontovima

Pojačano angažiranje ruskih obavještajnih službi se već cijelo desetljeće obavlja na različitim “frontovima”. Najprije  2010. kada su male, okolne zemlje, ranije pod ruskom čizmom trpile neobjavljene informatičke napade. Poznat je  estonski slucaj iz 2007. godine. Zemlja je postala clanica UE tri godine ranije, ali su ruski ” patriotski” hackeri  blokirali sve estonske inbstitucije, cijela  tri tjedna. Kao odgovor, NATO je instalirao svoj glavni štab cyber odbrane u Tallinnu, što je produbilo moskovske brige i strijepnje.

U ljeto 2008. Gruzija je bila meta ruskih vojnih napada kombiniranih sa informatičkim. ‘Rusi su shvatili kako je dvostruki poduhvat uspio; pošto su veoma nadareni matematičari i kriptografi, njihove sluzbe  su upotrijebili tisuce cyber pirata za upotrebu zapadne krhkosti’,  ustanovio je Jean-Louis Gergorin, koautor citanog djela “Cyber rat koji ne prestaje”.

Drugi front je započeo 2013. na početku revolucije na Majdanu u Ukrajini, nekadašnjoj sovjetkoj republici koja stremi zapadnim integracijama. Ruske službebile su ubijeđene da CIA, koja je potpomagala “arapska proljeća” 2010/2011 godine, djeluje u Ukrajini, te  je proruski predsjednik Viktor Janukovič primoran bježati 21. veljače 2014. Kremlj ispoljava bijes upućivanjem  paravojnih snaga  na Krim, ubrzo pripojen sa potporom separatistima u susjednom Donjem Donu. Specijalne vojne ruske snage Spetsnaz u okvuru GRU-a osvajaju teritoriju.

Složeni piratski napadi

Okupacija je praćena informatičkim piratskim napadima i proučenom kampanjom dezinformiranja, u cilju opravdavanja vojnih operacija i podrške samoproklamiranim republikama Donjeg Dona, te proglašavanjem ukrajinskih vođa -fašistima! Na društvenim mrezama se pojavio Cyberberkut, vjerovatno instrument vojnih obavještajnih sluzbi koji je stvarao prostudirane glasine protiv kijevskih vlasti.

Kada je srusen avion Malaysia Airlines iznad Donjecka 17. srpnja 2014. godine, sumnje Zapada su se usmjerile na ruske rakete, što je četiri godine kasnije, potvrdila  međunarodna istrazivačka ekipa. Moskva odbija optužbe, ali zadnjeg lipnja anketari su naveli svjedočenja Ukrajinca i tri ruska agenta, optuženih da su učestvovali u atentatu.

Zanimljiva podudarnost: tri dana nakon pada aviona MH17, Twitter je označo neobično veliku aktivnost nepoznatog ruskog entiteta, koji je doslovice preplavio društvene mreže sa 111.000 tweetova, s idejom udaljavanja odgovornosti od moskovskih zvaničnika. Ustanovljeno je da su tweetovi dolazili iz San Petersburga, odnosno ogromnih ureda Agencije za internetska istraživanja, koju su Englezi nazvali IRA.

Oformljena 2013. godine pod upravom Evgenija Prigozina, Putinovog oligarha kojeg on naziva “glavni kuhar” Kremlja. Prema obavještenjima njujorške tvrtke za internetsku sigurnost New Knowledge, IRA je ojačala na poseban način uspostavljanjem kontakte sa 126 milijuna korisnika Facebooka, oko 20 milijuna slijedbenika Instagrama i 1,4 milijuna osoba koje upotrebljavaju Twitter.

Produbljivanje neslaganja

Prije tri godine su ruski špijuni i trolovi započeli treći “front” u SAD-u.  Najvažniji razlog je bio uticati na američku politiku produbljivanjem unutrašnjih tenzija.

‘Rusi su naučili na oportunističan način  iskoristiti cyber akcije, čija je vrijednost manja od nabavke raketa‘, objasnio je Kevin Limonier, pariski profesor i autor djela “Ru.net – Geopolitika rusofonskog cyber prostora”. U  izvještaju  sa početka godine o Russiagate-u, specijalni tuzitelj  Robert Mueller je optužio Rusiju zbog  “operacija dezinformiranja koje su trebale povećati socijalne probleme i neslaganja u cilju sticanja velikog uticaja na izbore”.

IRA je  odigrala značajnu ulogu u nakani  sa poduhvatom nazvanim Lakta po cijeni od 35 milijuna dolara. Već 2013. otvorila je mnoštvo lažnihameričkih bankovnih računa  radi prodiranja u sve društvene slojeve.Jedni ispoljavaju zanimanje za uvjete života “crnih aktivista“, drugi su promuslimani, treći podržavaju konspiratore, partizane,  posjedovanja oruzja, različite protivnike imigranata ili Trampovepristalice.

‘IRA-ini trolovi su postigli nezamisliv uticaj pa se očekuje njihovo učešće na Facebooku koji samo u Sjevernoj Americi okuplja 30 milijuna osoba izmedju 2015. i 2017.’, otkrila je Camille François. Malo prije američkih izbora, u studenom 2016. godine, uticaj je ostvaren, zahvaljujući piratiranju internetske pošte glavnog izbornog štaba Hillary Clinton, koje je  objavio i WikiLeaks. Demokratska kandidatkinja je oslabljena. Operaciju sa ruske strane je obavio vod APT 28, nazvan i Fancy Bear, grupa hackera vojnih obvještajnih službi. Druga jedinica, nazvana ATP 29 ili Cozy Bear, povezana sa FSB, također je učestvovala  u događaju.Moskva, naravno, odbija sve optužbe.

IRA je sistematicno, za trajanja cjelokupne izborne kampanje, bombardirala društvene mreže porukama protiv Hillary Clinton i pro-Tramp postovima. Iritirani Barack Obama je poslao kući 35  ruskih diplomata krajem 2016. godine. Američke službe su se, najzad, pokrenule i početkom 2018. pravni autoriteti su formalno optuzili IRA-u i 13 Rusa, među kojima  kremaljskog “šefa kuhinje” za konspiraciju izbora, dvije godine ranije. Četiri mjeseca kasnije, 12 oficira ruske vojne obavještajne službe  su osumnjičeni za piratiranje osobnih poruka američkih demokrata. Radi sprječavanja novih upada, američki cyber špijuni su u studenom 2018. godine blokirali ruske servere. Prema zapažanjima eksperta, prekinuli su dovod električne energije u sjedištu IRA-e u San Petersburgu.

Srušiti EU

Ojačani uspjeisma u SAD-u ruski špijuni su istovremeno započeli četvrti “front” na Starom kontinentu. Kao i ranije, cilj je: podijeliti pa zavladati!

‘Rusi nastoje uništiti Europsku uniju i stvoriti od nje vazala, upotrebom kriza i podrškom ekstremnim partijama’, analizira profesorica ruskih studija, Sveucilista Rennes 2, Cécile Vaissié, autorica zanimljive studije “Mreže Kremlja u Francuskoj” , objavljene kod izdavaca “Les Petits Matins”/Svanuća/. Pokusaji su najprije finansirani od strane oligarha i banaka koje pomažu zapadne populističke i nacionalističke partije i grupacije, koje daju potporu ruskim interesima. Postignuti su dogovori sa Viktorom Orbanom u Mađarskoj i sa grčkim šovinističkim i fašističkim organizacijama tipa “Zlatna zora”.  Slijedi Liga Mattea Salvinija u Italiji, njemačka AfD ili austrijska FPÖ te francuski “Nacionalni front”,  koji se upisao u ruske djelatnosti 2014 godine. Ako se prouče podaci na Twitteru, oko 4.000 lažnih ruskih profila kojima upravlja IRA, su podržali Brexit, 23. lipnja 2016 godine dok su ruski hackeri ovladali britanskom mrežom električne energije.

Njemačke unutrašnje sluzbe BfV, optužuju agente GRU-e da su 2015. piratirali site Bundestaga. Početkom 2016. godine, za vrijeme velike migrantske krize u Njemačkoj, ruska srdedstva javnog obavještenja su stvorila moćnu “fake news” /Lažnu vijest/, raširenu na društvenim mrežama: ‘Lisa, njemačko-ruska maloljetnica od 13 godina, navodno je oteta i silovana od strane arapskih migranata u Berlinu’. Stvarnost je bila potpuno drugačija jer je mlada djevojka pronađena kod prijateljice, nekoliko sati kasnije!

Tokom 2017. i 2018. godine, ruski trolovi  su  aktivirani za trajanja separatističke krize u Kataloniji i prije njemačkih  saveznih izbora, isto kao u Nizozemskoj i Švedskoj zadnjih mjeseci. Prema zaključima američkog laboratorija  think tank za numerička istraživanja Atlantic Council, raširili su seriju lažnih obavjeđtenja, posebno o projektu ubojstva Borisa Johnsona,  za čiju su pripremu optuženi protivnici Brexita.

Francuska medđunarodna televizija TV5 Monde je ostala bez servera navodnim upadom nedefiniranog i nepoznatog “Cyber-califata”. Diverziji  je kumovala ruska vojna obavještajna služba u cilju zastrašivanja mogućim terorističkim napadima ‘islamista’.

Predsjednički kandidat Macron, ocijenjen u Rusiji kao ubijeđeni pro-Europejac i atlantist okarakteriziran je homoseksualcem. Glasinu je bez prestanka prenosio ruski tv kanal ‘Sputnik’. U svibnju 2017. Mnoštvo osobnih poruka ekipe predsjedničke kampanje En Marche /Hodajućih/ našle su se na društvenim mrežama. Francuzi nikoga ne optužuju, ali se zahvaljujuci tehničkim detaljima, kao potencijalni krivci označavaju  ruski hackeri pod vođstvom GRU-a.

Kampanja destabiliziranja se ne zaustavlja: optužujući ‘hastags’ protiv Macrona se posvuda šire i postižu kulminaciju krajem prošle godine sa manifestacijom “Žutih prsluka”. U studenom Facebook je zatvorio brojne profile, a Instagram na francuskom je pronašao mnoštvo “neautentičnih” i “nekonformnih”  korisnika, što znači lažnih profila. Mnogi su branili muslimanske žene i njihovu odjeću, trockiste, pa nacionaliste svih vrsta i ekologiste. Zajedno su

imali 70.000 slijedbenika što nije mnogo,  ali su njihovi  “antiMacron” slogani otkrili o čemu se radi. ‘Bili su to ruski testovi za buduću političku upotrebu,  kao u SAD-u prije 2016. Godine’, ističe Camille François. Bilo je to vrijeme isprobavanja i ruskih špijunskih micro satelita koji već redovito nastoje piratirati galske vojne satelite.

Ministrica vojne odbrane, Florence Parly je oglasila pokušaj hackiranja osobnih poruka, zaposlenih ali i zvaničnih s ciljem stvaranja smetnji na mreži dostavljanja benzina vojsci, posebno morskim sluzbama.Tako je svijet saznao za postojanje tajne grupe Turla!

Njezini članovi su hackeri koji već desetljeće razvijaju složeni piratski softver koji zahtijevaju dugotrajne intervencije inženjera i velike investicije koje daju ruske službe. Turla je već napadala komunikacijske satelite kao i brojne vladine stranice poput Pentagona 2008. godine ili njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Dok predsjednik Macron želi poboljšati odnose sa Putinom, povjerenje je nanovo minirano sa novim hladnim ratom, koji se prema sudu javnosti i brojnih institucija ogleda u destabilizaciji Ukrajine nakon “narandžaste revolucije”, obaranju aviona  Malaysia Airlinesa, pobjedi Donalda Trampa u SAD-u 2016. godine i brojnim drugim događajima.

(Global CIR/Džana Mujadžić, dopisnica iz Pariza)

Komentiraj