ODBRANA OD KRSTAREĆIH RAKETA! Američka vojska kupuje raketni sistem “Čelična kupola”

Finalizovan je ugovor o nabavci raketnog sistema “Čelična kupola” u okviru postizanja privremenih sposobnosti vojske SAD za odbranu od krstarećih raketa.

To je potvrdio Deril Jangmen, zamjenik direktora zaduženog sa modernizaciju vazdušne i raketne odbrane američke vojske, čiju je izjavu nedavno prenio Američki portal Defence News.

Nabavka sistema je dio razvojnog programa IFPC (Indirect Fires Protection Capability) u kome će biti definisana odbrana od raketa, artiljerijskih granata i minobacača, kao i bespilotnih letjelica i krstarećih raketa, piše portal Tangosix.

Vojska će dobiti “Čeličnu kupolu” (Iron Dome) prvobitno za testiranje, a da li će se dalje kupovine realizovati zavisi od rezultata ispitivanja sistema. Ugovorom je predviđena isporuka dvije baterije u 2020. godini a njihova nabavka je finansijski obezbjeđena u 2019. fiskalnoj godini.

Ako se u toku ispitivanja performansi sistem dobro pokaže, mogao bi postati dio dugotrajnih sposobnosti američke vojske za odbranu od krstarećih raketa.

Jangmen je za DN izjavio da se izvode analize i eksperimentisanja programa IFPC, što uključuje i neke analize i simulacije na inženjerskom nivou kako bi se utvrdile performanse višestrukih opcija koje uključuju i sistem Iron Dome ili neke njegove elemente, nakon čega bi se sve to integrisalo u sistem vazdušne i raketne odbrane.

Iron Dome će biti poslat u operativne jedinice, gdje će najvjerovatnije biti korišćen na različitim vježbama kako bi se zaključilo na koji način se može koristiti kao dio IFPC programa i drugih vazdušnih odbrambenih arhitektura, i to u poređenju sa načinom na koji se za odbranu od raketa malog dometa trenutno upotrebljava u Izraelu.

Prethodno je iz kancelarije američke vojske saopšteno da će ova služba preispitati svoju strategiju u okviru programa IFPC i tokom ljeta i jeseni ove godine izvršiti niz eksperimenata kako bi se stekao bolji uvid o tome kako bi IFPC mogao izgledati izvan privremenih mogućnosti. SAD su još od sredine 2018. razmatrale nabavku nekoliko baterija sistema Iron Dome a spominjalo se da će se u te svrhe potrošiti oko 373 miliona dolara. Definitivna potvrda da je planirana kupovina ovog sistema dobijena je početkom februara ove godine.

Iron Dome je razvila izraelska kompanija “Rafael”, dio sistema se od 2014. godine proizvodi u SAD u firmi “Rejtion” a Sjedinjene Države su do sada u njegov razvoj uložile 1,39 milijardi dolara.

Sistem je postao operativan još 2011. godine a od januara 2010. je do danas, kako tvrde pojedini izvori, u odbrani Izraela njime uništeno oko 1.500 ciljeva uz procenat uspješnosti od oko 90 procenata.

U početku je bio predviđen za uništavanje različitih raketa, artiljerijskih granata i bespilotnih letjelica na malim daljinama, ali je daljim razvojem dobio sposobnost dejstva i na krstareće rakete, minobacačke mine i rakete sistema zemlja-zemlja srednjeg dometa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj