TEMA GLOBALNA EKONOMIJA: Lideri G-7 ovog vikenda u Francuskoj otvaraju samit

Predsjednik SAD-a Donald Tramp i drugi lideri najrazvijenih zemalja svijeta otvorit će ovog vikenda godišnji samit Grupe sedam (G-7) u Biarritzu u Francuskoj, na kome će razgovori biti usmjereni na globalnu privredu.

Slikovni rezultat za G7 FRANCE

Tramp i još šest lidera Grupe sedam počinju sastanke u subotu u Biarritzu i razgovarat će do ponedjeljka. Francuska je 2019. predsjedavajuća G7 koji uključuje još i Britaniju, Kanadu, Njemačku, Italiju i Japan.

Za temu skupa Francuska je odredila borbu protiv nejednakosti.

Biarritz i okolinu štiti 13.000 policajaca i žandarma, a priprema se i veliki skup protivnika ovakvih samita, javlja France press.

Prema navodima Jelisejske palate, Biarritz očekuje 2.000 akerditovanih novinara i 3.000 članova delegacija, što je oko 25.000 noćenja u hotelima u toj oblasti. Grad je blokiran od četvrtka uveče, dvije vrlo stroge zone su ograničene u centru grada, crvena i plava, gdje se ulazi sa propusnicom, što izaziva teškoće stanovnicima i trgovcima.

Svjetske vođe će se sastati na neformalnoj večeri u subotu gdje se očekuje da će razgovarati o spoljnoj politici i bezbjednosnim pitanjima prije formalnijih radnih sastanaka u nedjelju i ponedjeljak.

Na Trampov zahtjev u dnevni red je uključen i razgovor o globalnoj privredi, saopštili su zvaničnici iz Bijele kuće, prenosi agencija AP.

Sumorna globalna privredna prognoza djelimično je rezultat Trampovog borbenog stava prema trgovini s Kinom i drugim zemljama kojima je uveo carine ili prijeti da ih uvede.

Tramp insistra na tome da je američka privreda jaka uprkos strahovima da je recesija na vidiku. Istovremeno globalni privredni rast je usporen zbog slabosti u Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, i usporavanju rasta u Kini, koja je u trgovinskom sukobu sa SAD-om.

Očekuje se da će Tramp na marginama sastanka razgovarati sa nekoliko svjetskih vođa uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, japanskog premijera Shinza Abea, indijskog premijera Narendre Modija, njemačke kancelarke Angele Merkel i kanadskog premijera Justina Trudeaua, prenosi AP. Novi britanski premijer Boris Johnson takođe će se sastati sa Trampom.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj