BRISEL ODGOVORIO NA JOHNSONOVE PRIJETNJE: Britanija mora podmiriti račun Uniji i u slučaju Brexita bez sporazuma

Europska unija očekuje od Velike Britanije da podmiri sve financijske obveze i u slučaju Brexita bez sporazuma, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Europske komisije.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da Britanija, u slučaju izlaska iz sporazuma, neće više imati obvezu plaćanja 39 milijardi funti za razvod s EU-om koji je dogovorila njegova prethodnica Theresa May.

“Moraju se ispuniti sve obveze koje su preuzele zemlje članice. To se također i posebno odnosi na scenarij Brexita bez sporazuma u kojem se očekuje da će Velika Britanija nastaviti poštivati sve obveze preuzete tijekom članstva u EU”, rekla je glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva.

“Podmirivanje računa ključno je za početak novih odnosa baziranih na uzajamnom povjerenju”, istaknula je Andreeva i dodala da London nije službeno otvorio to pitanje s Unijom.

Britanski su mediji ranije izvijestili da će Johnson iskoristiti sastanak s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom na marginama summita G7 da mu najavi kako će Velika Britanija, ako izađe iz EU-a bez sporazuma, platiti manje od 10 milijardi funti.

Televizija Sky News izvijestila je da će Velika Britanija platiti iznos od 9 milijardi, dok je Sunday Times rekao da su odvjetnici britanske vlade zaključili da je država obvezna platiti samo oko 7 milijardi funti.

“Mislim da cijela Europska unija razumije da, ako izađemo bez sporazuma, više nismo zakonski obvezni platiti tih 39 milijardi”, rekao je Johnson za Sky News kada su ga upitali je li obavijestio čelnike EU-a da ne planira isplatiti ranije dogovoren iznos.

“Kao što sam rekao puno puta, 1. studenog ćemo imati značajan ostatak od tih 39 milijardi kojima ćemo podržati naše farmere i uložiti u razne druge sektore”, rekao je britanski premijer.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj