NJEMAČKA MI JE U KRVI! Tramp ponovo iznenađuje: ‘Bolje da je Rusija unutar šatora nego van njega, Merkel je izuzetna žena, mogla bi još dugo biti ovdje’

Američki predsjednik Donald Tramp, komentirajući u ponedjeljak u francuskom Biarritzu na summitu najmoćnijih država svijeta mogući povratak Rusije u skupinu G7, kazao je kako je “radi sigurnosti svijeta bolje imati Rusiju unutar šatora nego izvan njega”, prenijela je Anadolija. Tramp se također pohvalno izrazio o njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Tramp je govoreći na summitu izjavio da naginje tome da pozove Rusiju na summit iduće godine u Sjedinjenim Državama i da se o tome razgovara.

Kazao je da neke zemlje G7 žele da Rusija bude pozvana da se ponovo priključi skupini, dok su druge protiv.

On nije izdvojio nijednu naciju, ali je napomenuo da Njemačka kupuje energiju od Rusije, dok “SAD pomaže u obrani Europe od agresije Moskve”.

Predsjednik SAD-a prošlog je tjedna uoči summita izjavio kako bi bilo “prikladno” Rusiju uključiti u članstvo G7 skupine naprednih industrijaliziranih zemalja svijeta.

U obraćanju novinarima u Bijeloj kući, on je rekao da je njegov demokratski prethodnik Barack Obama htio da Rusija napusti nekadašnju G8.

“Mislim da je mnogo primjerenije imati Rusiju. To bi trebao biti G8 jer mnoge stvari o kojima razgovaramo imaju veze s Rusijom”, kazao je Tramp.

Rusija: Trebamo konkretne prijedloge

Glasnogovrnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je ranije da Rusija mora razmotriti konkretne prijedloge za povratak u G7, ukoliko se to predlaže.

“Teško je razumjeti o čemu se sada radi. Stoga je neophodno da se razgovori o tome premjeste iz sfere javne zabave u profesionalnu, ukoliko se G7 želi postaviti kao ozbiljan format”, rekla je ona.

Merkel je izuzetna žena, mogla bi još dugo biti ovdje

Američki predsjednik Donald Tramp pohvalio je u ponedjeljak njemačku kancelarku Angelu Merkel, nazivajući je izuzetnom ženom i predviđajući da će još dugo ostati na funkciji.

Ona je izuzetna žena koja točno zna gdje je što, ona to zna prije mnogih”, rekao je Tramp, sjedeći pored Merkel tijekom javnog dijela bilateralnog sastanka na summitu G7 u francuskom Biarritzu.

Tramp je, također, nagovijestio da bi “možda uskoro” mogao posjetiti Njemačku, a potom se ispravio navodeći da bi se to moglo dogoditi “vrlo skoro”.

Američki predsjednik je rekao da je počašćen pozivom Merkel. “Njemačka mi je u krvi”, kazao je Tramp, kako prenosi Politico.

Merkel je potom novinarima objasnila kako još nije utanačen datum Trampova posjeta.

Politico primećuje da je ovaj, za razliku od prethodnih sastanaka, bio izuzetno opušten.

U tom kontekstu, portal u europskom izdanju podsjeća na obilježavanje godišnjice “Dana D” u Engleskoj u lipnju, kada se Tramp i Merkel nisu čak ni rukovali.

Novinari su upitali Trampa je li zabrinut što će klub lidera G7 ostati bez jedinog ženskog člana kada se Merkel povuče, na što je on odgovorio: “Možda će vas ona iznenaditi. Mogla bi ona biti ovdje dugo, znam to dobro”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj