U UZORCIMA POSLIJE NESREĆE: Ruska državna meteorološka agencija pronašla radioaktivne izotope stroncijuma, barijuma i lantana

Ruska državna meteorološka agencija saopštila je danas da je pronašla radioaktivne izotope stroncijuma, barijuma i lantana u uzorcima poslije nesreće koja se dogodila tokom testiranja raketnog motora na sjeveru zemlje ranije ovog mjeseca, javio je Interfaks.

Oblak radioaktivnih inertnih gasova formirao se kao rezultat raspadanja izotopa i izazvao je kratkotrajni porast zračenja, koji je registrovan u Severodvinsku poslije nesreće, navodi se u saopštenju.

Ruska državna nuklearna agencija “Rosatom” saopštila je ranije da se nesreća desila 8. augusta tokom raketnog testa na platformi u Bijelom moru. Tada je poginulo pet ljudi, a tri osobe su povrijeđene.

Agencija je obećala da će, bez obzira na ovaj događaj, nastaviti da razvija novo naoružanje, a nastradale muškarce opisala je kao heroje.

Lokalne vlasti u Severodvinsku saopštile su da su primile obavještenje o planiranim vojnim aktivnostima i da je od stanovnika sela Njonokosa zatraženo da napuste ovu teritoriju od 14. augusta.

Prema podacima meteorološke službe, nivo radijacije u Severodvinsku porastao je 16 puta neposredno poslije nesreće.

Zvaničnici su rekli da se dogodila eksplozija tokom testa raketnog motora.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj