PONOVO OTKAZANA VANREDNA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA! Džaferović: Kod gospodina Dodika ne postoji spremnost da se poštuju svi zakoni ove zemlje!

Predsjedništvo BiH otkazalo je vanrednu sjednicu. Sjednica je otkazana na zahtjev Milorada Dodika.

Jedina tačka dnevnog reda današnje sjednice Predsjedništva BiH trebalo je biti imenovanje Zorana Tegeltije (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kako javljaju novinari sa lica mjesta, iz Dodikovog kabineta je najavljeno da će on izjavu medijima dati danas u 14.30 sati u Istočnom Sarajevu.

Sazivanje današnje sjednice, kao što je poznato, tražio je upravo član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, a sjednica je trebala biti održana prošle sedmice, ali nije bilo konsenzusa između članova kolektivnog šefa države.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon otkazivanja sjednice je kazao je da su svi članovi ove institucije danas bili mišljenja da vanredna sjednica treba biti otkazana jer se nisu stekli uvjeti za njeno održavanje.

On je rekao da je ostavljen prostor za dogovor u narednim danima.

”Sva tri člana Predsjedništva su mišljenja da ne treba biti održana sjednica. Razlozi prema mišljenju je da se nisu stekli uvjeti i po mom mišljenju ostavljen je prostor dogovoru u narednih nekoliko dana, da se pokuša naći rješenje. Rješenje je usvajanje i slanje ANP-a i imenovanje predsjedavajućeg što uopšte nije sporna stvar – ni kada je u pitanju stranka ni kad je u pitanju kandidat. Suština je što kod gospodina Dodika ne postoji spremnost da se poštuju svi zakoni ove zemlje, to sam mnogo puta ponovio. Moraju se poštovati zakoni”, rekao je Džaferović danas nakon otkazivanja sjednice.

Dodao je i kako ne smije biti ucjenjivanja. 

“Dodik je rekao, ukoliko ne bude dogovora do 5. septembra, da će biti sazvana Skupština RS i da će se razmatrati povlačenje nadležnosti po pitanju odbrane BiH… Ja sam kazao da u ovoj zemlji niko nikome ne smije da prijeti… To neće biti dobar potez, bit će to loš potez”, kazao je Džaferović. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj