UZBUNA U WASHINGTONU: “Kina nam je ukrala tehnologiju za F-35”

Pomoćnik predsjednika SAD-a za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton optužio je Kinu za krađu tehnologije letjelice F-35 prilikom proizvodnje lovca pete generacije.

“Zabrinuti smo zbog prijenosa vojne tehnologije u Kinu. Na primjer, vidimo da je kineski lovac pete generacije veoma sličan F-35. Oni su ga, po svoj prilici, prosto ukrali”, rekao je pomoćnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost novinarima u Ukrajini.

Ranije je saopšteno da je Bolton u Kijevu razgovarao sa sekretarom Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksandrom Danilukom o podršci euroatlantskim integracijama Ukrajine i načinima da se zaštiti industrija zemlje od “nemoralnog ponašanja Kine”.

Bolton je doputovao u zvaničnu posjetu Kijevu 27. augusta. Američki zvaničnik je izjavio da se nada produktivnim sastancima sa ukrajinskim zvaničnicima.

Američki list “Vol Street Journal” je prije toga saopštio da Bolton teži da spriječi kinesku kompaniju “Sky Reason Aircraft” da kupi više od 50 odsto akcija velikog ukrajinskog preduzeća za avio-proizvodnju “Motor sič”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj