NAKON ČETIRI GODINE BANKARSKIH OGRANIČENJA: Grci opet slobodno raspolažu novcem u bankama

Poslije četiri godine bankarskih ograničenja, Grci mogu da odahnu i slobodnije raspolažu svojim novcem na privatnim i službenim računima. Premijer Kirijakos Micotakis zvanično je, počevši od 1. septembra, ukinuo kontrolu kapitala, preciznije – dozvolio njegovo slobodno kretanje.

Tako se, nakon dugog i teškog perioda od 28. juna 2015. godine – kada je vlada Aleksisa Ciprasa zbog pritiska povjerilaca i opasnosti od bankrota bila primorana da ograniči podizanje novca na bankomatima na 60 eura nedjeljno, kao i sve transakcije prema inostranstvu – Grčka nalazi na putu normalizacije. U prvih nekoliko dana poslije uvođenja kontrole kapitala, Grci su uspjeli da sa računa u bankama pokupe više od milijardu eura, poslije čega je Cipras bio prinuđen da na kraći period čak zatvori banke i više od 50 odsto bankomata.

Kontrola kapitala je za Grčku od sada stvar prošlosti. To je i kraj jednog mračnog razdoblja od 50 mjeseci i početak stabilizacije, otvaranja novih mogućnosti za privredu i bankarski sistem, privlačenja novih investicija, stimulisanja privrednog rasta, zaposlenosti, daljeg podizanja kreditnog rejtinga zemlje”, izjavio je premijer Micotakis.

Poslovni krugovi u Grčkoj pozdravljaju ovu odluku koju, kako ističu, treba iskoristiti jer je kontrola kapitala dovela do „momentalne smrti” hiljada firmi koje su se bavile izvozom i uvozom. Eksport je pao za pet milijardi – na 26 milijardi eura, dok se uvoz za 18 mjeseci sa 48 milijardi spustio na 35 milijardi eura. Kapital banaka se smanjio za 40 milijardi eura, što je oborilo njihovu likvidnost, dok je grčka vlada izgubila povjerenje u inostranstvu.

Konačno možemo da odahnemo jer je kontrola kapitala najveća kazna za privrednike i najgore moguće ograničenje za ekonomiju zemlje”, ističe predsednik Trgovinsko-industrijske komore Pireja Vasilis Korkidis.

U međuvremenu, ovih dana stupaju na snagu odluke o smanjivanju PDV-a i poreza na imovinu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj