DEPARDIEU U GLAVNOJ ULOZI: Lordan Zafranović režira film “Brežnjev”

Svjetski poznati francuski glumac Gérard Depardieu, interpretirat će ulogu sovjetskog predsjednika Brežnjeva u filmu Lordana Zafranovića, čiji se izlazak na  velike ekrane očekuje krajem 2021. godine.

Galski umjetnik, koji je ove godine postao 70-godišnjak, bit će nasljednik Nikite Hruščova i predsjednik  SSSR-a od 1964 do 1982 godine, kada je umro.

Piše: Džana Mujadžić

Nakon Raspućina i Staljina, Depardieu će na ekranu oživjeti jos jednu historijsku ličnost: Leonida Brežnjeva. U historijskom ostvarenju pod upravom Lordana Zafranovića, obradit će se događaji “Praškog proljeća” iz 1968 godine, kada je Brežnjev odlučio pokoriti Čehoslovačku i ugasiti nastojanja Aleksandra Dupceka o oslobađanju zemlje od “velikog brata”.  Kao prvi sekretar KP Čehoslovačke, Dupcek je htio ostvariti “socijalizam sa  ljudskim licem”.

Scenario je povjeren slovačkom spisatelju Karolu Hlavki, koji je naglasio odlučnost i upornost Aleksandra Dupceka, kao i njegovu historijsku ulogu u dešavanjima  poznatim cijeloj planeti. Aktualno nije otkriveno tko će njegov lik utjeloviti na velikom ekranu, ali producent Andrej Antonio Leka potvrđuje da će u tu svrhu angažovati poznatog i slavnog “međunarodnotg umjetnika”,

Treba mu vjerovati jer budžet ovog filmskog poduhvata iznosi oko deset milijuna eura.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj