LAVROV JASNO PORUČIO: Macron ima podršku Rusije za spašavanje iranskog nuklearnog sporazuma

Rusija podržava inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se spasi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, iz kojeg su se jednostrano povukle Sjedinjene Američke Države.

Ovo je saopćio ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov govoreći pred studentima moskovskog Instituta za međunarodne odnose i Diplomatske akademije ruskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi agencija Tass.

Macron je ranije obavijestio ruskog predsjednika Vladimira Putina o toj inicijativi tokom susreta u Breganconu.

“Predsjednik Putin podržava kako razmišlja predsjednik Macron. Nadamo se da će francuska akcija donijeti rezultate”, istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je najavio kako će se sastati s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom.

“Vjerujem kako ćemo kroz razgovore postići bolje razumijevanje kako da realno postignemo dobre rezultate u ovoj inicijativi. Rusija, zajedno s ostalim članicama ovog sporazuma, ponovo potvrđuje svoju nepokolebljivu posvećenost”, kazao je Lavrov.

Pogođene mnoge kompanije

On je naveo kako situacija u vezi sa Zajedničkim sveobuhvatnim akcionim planom – JCPOA i dalje izaziva zabrinutost.

“Kada se SAD jednostrano povukao iz sporazuma, to je izazvalo zabrinutost. Sjedinjene Američke Države se nisu tu zaustavile: one su zabranile ostalim državama da se drže sporazuma, iako se on smatra obaveznim po Rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Ovakva situacija je izazvala krizu, jer je cijeli sporazum baziran na balansu interesa”, objasnio je ruski ministar.

On je rekao kako su mnoge strane kompanije pogođene poslije odluke Washingtona da zabrani kupovinu iranske nafte, kao i svaki transfer koji bi podrazumijevao plaćanje u dolarima za iransku robu.

“Te kompanije zavise od američkog tržišta i od dolara. Naravno, Washington podriva poziciju dolara kao svjetske valute ne samo zbog odluke o Iranu, već i zbog drugih zabrana da se koristi dolar u određenim zemljama čije vlade nisu po volji Amerikanaca.”

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj