PROCES PRIDRUŽENJA JEDNAKO JE VAŽAN I ZA EU I ZA NAS! Erdogan: Reformom pravosuđa Turska pokazuje privrženost EU

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da je najveći problem u svijetu nepravilan pristup pravdi na način da oni koji svaki udar na svoju slobodu i blagostanje smatraju terorizmom nemaju razumijevanja za temeljna ljudska prava i potrebe drugih zajednica.

Govoreći o Strategiji reforme pravosuđa u Turskoj, on je u Ankari kazao kako njegova zemlja ovim dokumentom pokazuje privrženost punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, prenosi Anadolija.

“Koliko god organi EU-a otvoreno pokazivali diskriminirajući stav prema nama, ovim dokumentom mi pokazujemo svoju privrženost izvršavanju obaveza ka punopravnom članstvu”, rekao je Erdogan.

Novi paket sudskih reformi u Turskoj pokazuje povećenost zemlje članstvu u EU, unatoč “neispunjenim obećanjima”, kazao je krajem maja Erdogan.

Pregovori počeli 2005.

“Ovim reformskim dokumentom, iako obećanja koja su nam dali nisu ispunili, izražavamo našu posvećenost punom procesu članstva u EU”, rekao je Erdogan u Kongresnom centru Bestepe, gdje je predstavio Strategiju za reformu pravosuđa.

“Vjerujemo da je završetak pregovaračkog procesa s EU-om, koji traje od 2005. godine, unatoč svemu, za Evropu važan barem koliko i za nas”, dodao je.

Turska je zahtjev za članstvo u EU podnijela 1987. godine, a pregovori o pristupanju počeli su 2005. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj