ZAJEDNO SA SUPRUGOM UHAPŠENA U BOSTONU 2010. GODINE! Snimljena kanadska tv serija prema knjizi ruske špijunke!

Elena Vavilova čije je ime i Tracey Lee Ann Foley i njen suprug Andrej Bezrukov alias Donald Howard Heathfield, lišeni su slobode u njihovom stanu u Bostonu 2010. godine, poput još deset “ilegalnih” vanjskih obavještajaca Ruske Federacije. Bila je to jedna od najvecih američkih akcijama prodiranja u strane tajne obavještajne službe, nazvana “Ghost stories”.

Vavilova je objavila roman po osobnom špijunskom iskustvu pod nazivom “Žena može čuvati tajne”. Detaljno je opisala kako su agenti KGB-a, odnosno SVR-a, upošljavali špijune nazvane “obrađujući oficiri” jer su pohađali veoma kompliciranu nastavu. Mali broj najsposobnijih upućen je u inozemstvo a većina se pridružila diplomatskim tijelima, djelujući kao “atašei za kulturu” ili “prvi tajnici”.

Piše: Džana Mujadžić

Bivša špijunka susrela je supruga na Sveučilištu Tomsk, u Sibiru, početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Kasnije ih je KGB odabrao za pohađanje dugotrajne formacije pa su poslani u inozemstvo, u Kanadu.

Neizbrisiv naglasak

Dobili su imena umrle djece, što je olakšalo njihovo uvođenje u
zapadno društvo, a ujedno je to provjerena taktika formiranja novog
identiteta ruskih obavještajaca. Postali su Kanađani krajem osmog
desetljeća, dobili dva sina Alexa i Tima koji ništa nisu znali o
roditeljskim djelatnostima, jer su se doimali skromnim službenicima koji su se početkom novog milenija preselili u SAD.

Oboje su odlično govorili engleski jezik, ali je Elena zadržala primjetljiv slavenski naglasak koji je objašnjavala svojim “porijeklom” sa Kvebeka /Québec/. Supružnici su se “slučajno” susreli u Kanadi i nanovo oženili pod lažnim imenima, dobivši ispravne kanadske osobne karte i pasoše. Ni jedno nikada nije progovorilo ni najjednostavniju rusku riječ.

Nakon hapšenja roditelja, Tim tada 16-godišnjak i četiri godine stariji Alex, poslani su u Rusiju, bez znanja jezika, a oduzeto im je kanadsko državljanstvo. Kasnije su im vratili pasoše, koje su mogli koristiti do kraja sudskog procesa njihovih roditelja.

Gledana tv serija

“The Americans” je naziv kanadske tv serije od šest nastavaka, koja je imala veliki uspjeh i u Americi. Elena Varilova je primijetila da je ostvarena po njezinom romanu, objavljenom 2013. godine. Primjetila je kako su scene sexa, ubojstva i duhovnih previranja sasvim izmišljenje, gotovo nemoguce isto kao i prerušavanja koja bi privukla pažnju.

Takodjer je kritizirala rasipnost jer su živjeli skromno u dvije države.Istakla je kako nihov život nije moguće uporediti sa kolegama iz veleposlanstava, sudionicima raskošnih misija.

Zanimljivo je da su za dva desetljeća bili tri puta u Rusiji, bez nasljednika koji su kasno upoznali djedove i bake, kao i ostalu obitelj, tek nakon istjerivanja iz SAD-a, gdje su se oba mladića uspjela vratiti jer im je priznato kanadsko državljanstvo. Roditelji su odlikovani u Moskvi gdje su, također, protjerani nakon suđenja.

Dvostruki agent

Po svjedočenju Elene Vavilove rusku špijunsku vezu je vodio major Aleksandar Potejev, nekadašnji direktor ruske Obavještajne službe. Međutim, bio je dvostruki agent od 1999 godine, pomogavši članovima protiv obavještajne sluzbe CIA-e, infiltrirati ruske službe i ostvariti uspješno hapšenje agenata koje se završilo u lipnju 2010. godine.

Dobio je američko državljanstvo i živio pod lažnim imenom. Ruski tisak je objavio njegovu smrt 2016, ali nije sigurno da nije nanovo promijenio identitet.

Nekadašnja špijunka, danas je konsultantica, pretpoostavlja se da pomaže kandidatima za odlazak na Zapad. Suprug je profesor a oboje se slažu kako se teško navikavaju na život u domovini, pošto se sve promijenilo od njihovog odlaska i boravka na američkom kontinentu.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Objavljeno u:

Komentiraj