STROGA PRAVILA: Iz historijske jezgre Dubrovnika uklonjena 23 bankomata

U protekle dvije sedmice, kada su temeljem gradske odluke o ograničavanju postavljanja bankomata u historijskoj jezgri na snagu stupila prva rješenja dubrovačkog komunalnog odjela o njihovom uklanjanju, iz historijske jezgre grada uklonjena su 23 bankomata, od čega osam na glavnoj gradskoj ulici Stradunu.

Slikovni rezultat za Iz historijske jezgre Dubrovnika uklonjena 23 bankomata

Dva su bankomata uklonjena u utorak, a iz dubrovačke uprave napominju kako su uklonjeni gotovo svi sporni uređaji. Prethodno su, po odluci Gradskog vijeća, provedeni upravni postupci i istekli zakonski rokovi za prilagodbu, nakon čega je komunalno redarstvo počelo ispisivati visoke novčane kazne.

“U konačnici su se svi odlučili za uklanjanje nelegalno postavljenih uređaja, a uskoro na snagu stupa i još jedno, posljednje rješenje Komunalnog redarstva”, najava je iz dubrovačke gradske uprave.

Ističu kako je Dubrovnik postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata kako bi zaštitio UNESCO-vu spomeničku baštinu, a provedba Odluke o komunalnom redu pokazala je, smatraju, izvrsne rezultate.

Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je krajem juna izmijenilo odluku o komunalnom redu, prema kojoj je na otvorima zgrada u staroj jezgri grada zabranjeno postavljanje bankomata kao i drugih uređaja (televizije, frižideri i sl.) te reklamnih ormarića.

Bankomati su morali biti uklonjeni 30 dana nakon stupanja na snagu odluke, ukoliko vlasnik, odnosno, korisnik prostora ne ishodi suglasnost ili odobrenje Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Onima koji su odluku ignorirali od početka ove sedmice svakodnevno su ispisivane dnevne kazne – 10 hiljada kuna za vlasnike prostora i dvije hiljade kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Ne dopušta se postavljanje više bankomata u jednom građevnom otvoru kao ni na historijskim pročeljima, a ne dozvoljava se ni postavljanje samostojećih bankomata na javnim prostorima. Traži se i vizualna neutralnost, odnosno samo operativni dio bankomata (ekran i tipkovnica) smije biti vidljiv, što znači da se moraju ukloniti svi svijetleći i reklamni dijelovi, piše Hina.

Komentiraj