BEZ SALVINIJEVE SJEVERNE LIGE: Formirana Vlada Italije koju će voditi dosadašnji premijer Conte!

U Italiji je danas formirana nova Vlada koju će predvoditi dosadašnji premijer Giuseppe Conte, ali u kojoj ovaj put neće biti ekstremnog desničara Mattea Salvinija i njegove antimigrantske Sjeverne lige.

Premijer Conte je predsjedniku Italije Sergiju Mattarelli predao program nove vlade kao i listu ministarskih imena.

Uprkos velikom rivalstvu, Demokratska stranka desnog centra na kraju je pristala vladati s populističkim Pokretom pet zvjezdica.

Conte je nakon sastanka s predsjednikom Mattarellom kazao novinarima da su pripremili vrlo dobar program posvećen budućnosti zemlje i svim njenim građanima.

“Posvetićemo našu ogromnu energiju i vještine za boljitak svih naših građana Italije, od sjevera do juga”, kazao je premijer.

Istakao je da će u novoj vladi sjediti 10 ministara iz Pokreta pet zvjezdica (M5S), 9 iz Demokratske stranke (PD) i jedan iz Partije slobode i jednakosti (LEU). Nova vlada će imati ukupno 7 žena.

Nova koalicija mora proći obavezno glasanje o povjerenju u oba doma italijanskog parlamenta. Zajedno bi Demokratska stranka, Pokret pet zvjezdica i mala ljevičarska stranka trebali sakupiti tijesnu većinu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj