BRITANSKI PREMIJER DOŽIVIO BRUTALAN UDARAC: Protivnici Brexita bez sporazuma nadglasali vladu, ide li se na prijevremene izbore?

Zastupnici u britanskom parlamentu izglasali su sa 328 glasova za i 301 protiv odluku prema kojoj je Brexit 31. oktobra protivzakonit osim ako ne bude izglasan sporazum o izlasku iz članstva EU s Briselom.

Predsjednik Donjeg doma britanskog parlamenta odobrio je u utorak hitnu raspravu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije bez sporazuma na traženje zastupnika koji žele da blokiraju takav scenario. Džon Berkov je odobrio hitnu raspravu koja bi trebalo da se okonča kasno uveče glasanjem koje bi zastupnicima moglo da omogući izglasavanje zakona kojim bi se spriječio Brexit bez sporazuma 31. oktobra.

U odgovoru, premijer je rekao da će podnijeti prijedlog za prijevremene opće izbore, piše BBC.

Zastupnici, među kojima i neki iz redova konzervativaca premijera Borisa Džonsona, zatražili su hitnu raspravu nakon što je premijer prošle sedmice odlučio da suspenduje rad parlamenta od sredine septembra do sredine oktobra.

Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn je ocijenio da je glas parlamenta za produženje roka za Brexit posljednja šansa da se spriječi neuredan izlazak zemlje iz EU.

– Ovo je posljednja šansa da iskoristimo ovu priliku. Ako danas nešto ne učinimo, možda nećemo dobiti drugu šansu. Bez obzira da li su ljudi glasali za izlazak iz Unije ili ostanak, nisu glasali za obustavljanje demokratije – rekao je Corbyn.

Premijer je ranije u utorak izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativnih zastupnika prešao liberalnim demokratima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj