‘IZVUĆI ĆEMO SE IZ EU 31. OKTOBRA’ Johnson predlaže izbore 15. oktobra

Nakon što je u Parlamentu doživio poraz, a zastupnici preuzeli kontrolu nad Brexitom, britanski premijer Boris Johnson predložio je da se prijevremeni izbori održe 15. oktobra.

Dan nakon što je, sa 328 glasova za i 301 protiv, izglasana odluka o tome da se u srijedu na glasanje stavi zakon koji bi spriječio Brexit bez dogovora, Johnson je takvu namjeru ocijenio kao “zakon o predaji” te pozvao lidera laburista Jeremyja Corbyna da podrži održavanje općih izbora za 15. listopada, ako se zakon usvoji.

“Ova vlada će ovu zemlju izvući iz Europske unije 31. oktobra. Na putu nam stoji samo jedno, a to je prijedlog zakona o predaji koji trenutno predlaže vođa oporbe”, rekao je Johnson.

Protivnici Borisa Johnsona u parlamentu predlažu nacrt zakona koji bi obvezao premijera da zatraži od EU-a novu odgodu Brexita do 31. januara 2020. godine u slučaju da se ne dođe ni do kakvog sporazuma o izlasku sljedećih tjedana. 

Donji dom o tome bi trebao glasati u srijedu navečer.

Ako zastupnici koji se protive Brexitu bez sporazuma uspiju nametnuti odgodu izlaska iz EU-a, Johnsonova će vlada predstaviti parlamentu prijedlog o sazivanju prijevremenih izbora.

Takav tekst treba dvije trećine glasova da bi bio prihvaćen.

Prethodno je Johnson izgubio većinu u Parlamentu, kada je jedan od njegovih konzervativaca prešao u proeuropsku Uniju liberalnih demokrata.

Ukupno se 21 konzervativac, među njima i nekoliko ministara iz bivše vlade, pridružilo oporbenim strankama, nakon čega su isključeni iz Konzervativne stranke, javlja Reuters.

Među njima su i Nicholas Soames, unuk britanskog vođe iz Drugog svjetskog rata Winstona Churchilla, te dva bivša ministra financija – Philip Hammond i Kenneth Clarke.

U obračunu premijera i Parlamenta, Johnsonovi protivnici rekli su kako ga žele spriječiti da “igra rusku rulet sa zemljom koja se jednom smatrala sigurnim stupom ekonomske i političke stabilnosti”.

Tvrde da ništa ne može opravdati rizik Brexita bez dogovora, koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem i neminovno donio velike ekonomske poremećaje.

Istovremeno, kalkulira se i kad bi se mogli održati eventualni izbori, vjerojatno polovicom listopada, odnosno prije europskog summita predviđenog 17. i 18.oktobra u Bruxellesu.

Međutim, neki strahuju da bi Johnson u posljednjem trenutku mogao promijeniti datum i pomaknuti izbore iza 31. oktobra, datuma predviđenog za Brexit te provesti svoju ideju.

Više od tri godine nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo na referendumu izglasalo izlazak iz EU-a, tijek Brexita ostavlja neriješenim.

Mogući ishodi se još uvijek kreću u rasponu od turbulentnog izlaska “bez dogovora” do odustajanja od cijelog poduhvata, javlja Reuters.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj