PROTESTI PROTIV OBITELJSKOG NASILJA NEDALOKO OD AJFELOVOG TORNJA: Parižanke protiv “ženocida”

Na tisuće stanovnica Grada Svjetlosti su se sakupile prošlog vikenda na slavnom trgu Trocadéro, ispred Eiffelovog tornja, jednom od najposjećenijih mjesta na svijetu te izazvale veliku pozornost turista, ali i medija.

Masovni protesti

U Francuskoj je od početka godine stotinu zena podleglo obiteljskom nasilju, odnosno oduzeo im je život suprug ili životni pratitelj, često pred djecom kao nemoćnim  svjedocima.

Piše: Džana Mujadžić

Parižanke su protestovale, nadajući se da će vlada poduzeti neophodne  mjere, koje se  dugo očekuju jer fenomen uzima maha i to ne samo u Francuskoj.

“Žene Pariza” su sa udruženjem “Sve mi” nosile panoe sa imenima ubijenih, koje su kasnije zalijepile na ploče predivne esplanade, među još ljepšim statuama izmedju Teatra i Muzeja Mornarice.

Složno protiv lažnih obećanja

-Zahtjevamo milijardu eura, a ne milijun-vikale su učesnice protesta, što je bila negativna reakcija na nedavnu ponudu vlade lokalnim udruženjima, koja se bore  protiv bračnog nasilja.

Anaïs Leleux, članica udruženja je istakla kako je milijardu eura, manja svota novca od one uložene za sahrane, liječenje preživjelih žrtava ili smještaja djece nakon ubojstva. Najmlađi se u Francuskoj ne ostavljaju ocu, koji redovito odlazi na dugo izdržavanje kazne, niti obitelji. Smještaju se u posebne institucije koje se o njima brinu.

Uskoro se u zdanju vlade, poznatom Hôtelu Matignon, održava konferencija za izučavanje i analizu načina zaustavljanja nasilja prema ženama. Feministice najavljuju veće  proteste jer prema njihovom nahođenju vlada organizira “operaciju komunikacija”, koju one obećavaju sasvim – ‘obezglaviti i uništiti’.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj